Korma warzywna

korma warzywna

Porcje: 3

Lista składników:

    • 2

      łyżki oleju, 20 g

    • 1

      cebula, posiekana, 100 g

    • 1

      zielone chili bez pestek, posiekane, 10 g

    • 1

      posiekany ząbek czosnku, 5 g

    • ½

      słodkiego ziemniaka, obranego i pokrojonego w kostkę, 100 g

    • 100 g

      cukinii pokrojonej w kostkę

    • ½

      dużej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę, 100 g

    • ½

      łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 g

    • ½

      łyżeczki kolendry mielonej, 1 g

    • ½

      łyżeczki mielonego kardamonu, 1g

    • 1

      łyżeczka kurkumy mielonej, 2g

    • 75ml

      ProZero

    • 1

      małe opakowanie „jogurtu” wegańskiego na bazie kokosa, 150 g

    • Do podania

      ryż lub pieczywo niskobiałkowe*

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chili, czosnek, słodkie ziemniaki, cukinię i smażymy przez 5 minut.
  • Dodajemy mielony kminek, kolendrę, kardamon i mieloną kurkumę.
  • Dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • W osobnej misce mieszamy ProZero, jogurt kokosowy i dodajemy na patelnię z warzywami.
  • Całość gotujemy na małym ogniu przez 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i podajemy z niskobiałkowym ryżem lub pieczywem*.

 

 

W 1 porcji:

  • kcal

    Energia (kcal)
    142

  • białko

    Białko (g)
    2.5

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    118.7

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.