Korma warzywna

Lista składników:
-
-
2
łyżki oleju, 20 g
-
1
cebula, posiekana, 100 g
-
1
zielone chili bez pestek, posiekane, 10 g
-
1
posiekany ząbek czosnku, 5 g
-
½
słodkiego ziemniaka, obranego i pokrojonego w kostkę, 100 g
-
100 g
cukinii pokrojonej w kostkę
-
½
dużej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę, 100 g
-
½
łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 g
-
½
łyżeczki kolendry mielonej, 1 g
-
½
łyżeczki mielonego kardamonu, 1g
-
1
łyżeczka kurkumy mielonej, 2g
-
75ml
ProZero
-
1
małe opakowanie „jogurtu” wegańskiego na bazie kokosa, 150 g
-
Do podania
ryż lub pieczywo niskobiałkowe*
-
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chili, czosnek, słodkie ziemniaki, cukinię i smażymy przez 5 minut.
- Dodajemy mielony kminek, kolendrę, kardamon i mieloną kurkumę.
- Dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
- W osobnej misce mieszamy ProZero, jogurt kokosowy i dodajemy na patelnię z warzywami.
- Całość gotujemy na małym ogniu przez 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i podajemy z niskobiałkowym ryżem lub pieczywem*.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
142 -
Białko (g)
2.5 -
Fenyloalanina (mg)
118.7