Kotlety z dyni

kotlety z dyni

Porcje: 2

Lista składników:

    • ½

      małej dyni hokkaido ze skórką, pozbawiona pestek, 350g

    • 2

      łyżeczki zastępnika jaja, niskobiałkowego 10g

    • 1

      szczypta gałki muszkatołowej 1g

    • 1

      łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki, 6g

    • 4

      łyżki bułki tartej niskobiałkowej, 32g*

    • 2

      łyżki oleju, 20g

    • 2

      łyżki wody

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st C.
  • Pozbawioną pestek i zdrewniałych części dynię ułóż na blaszce wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym i piecz do miękkości (przez ok. 45-50min.)
  • Przestudź i zmiksuj na gładkie puree, przełóż do miski.
  • Zamiennik jajka mieszamy z odrobiną wody i dodajemy do puree z dyni.
  • Dodajemy posiekaną natkę, gałkę muszkatołową a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i formujemy dwa kotlety (jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej bułki).
  • Każdy z nich obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.

W 1 porcji:

  • kcal

    Energia (kcal)
    224.4

  • białko

    Białko (g)
    2.7

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    98.9

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.