Kotlety z dyni

Lista składników:
-
-
½
małej dyni hokkaido ze skórką, pozbawiona pestek, 350g
-
2
łyżeczki zastępnika jaja, niskobiałkowego 10g
-
1
szczypta gałki muszkatołowej 1g
-
1
łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki, 6g
-
4
łyżki bułki tartej niskobiałkowej, 32g*
-
2
łyżki oleju, 20g
-
2
łyżki wody
-
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st C.
- Pozbawioną pestek i zdrewniałych części dynię ułóż na blaszce wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym i piecz do miękkości (przez ok. 45-50min.)
- Przestudź i zmiksuj na gładkie puree, przełóż do miski.
- Zamiennik jajka mieszamy z odrobiną wody i dodajemy do puree z dyni.
- Dodajemy posiekaną natkę, gałkę muszkatołową a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i formujemy dwa kotlety (jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej bułki).
- Każdy z nich obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
224.4 -
Białko (g)
2.7 -
Fenyloalanina (mg)
98.9