Krem z dyni z pomarańczą i chili

krem dyniowy

Porcje: 8

Lista składników:

    • 1kg

      dyni hokkaido lub piżmowej pozbawionej części niejadalnych (dynia odmiany hokkaido może pozostać w skórce

    • 2

      duże marchewki, 180 g

    • 1

      cebula, 100 g

    • 1

      ziemniak, 90 g

    • 2 cm

      korzenia imbiru, obranego i startego, 5 g

    • 2

      ząbki czosnku, 10

    • 1

      łyżka mielonej kurkumy, 3 g

    • 1l

      bulionu warzywnego*

    • 2

      Solidna szczypta chili, 1 g

    • 200 ml

      Sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy

    • 1g

      Solidna szczypta chili

    • 2

      łyżki oliwy

    • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę i przesmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz marchewkę startą na tarce o grubych oczkach.

Dodajemy przeciśnięty czosnek, starty imbir i solidną szczyptę mielonej chili i mieszając smażymy jeszcze chwilę.

Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaka.

Całość zalewamy bulionem, dodajemy kurkumęi gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut, aż wszystkie warzywa będą całkowicie miękkie.

Po częściowym przestudzeni dodajmy sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy i miksujemy za pomocą blendera ręcznego na jednolity krem.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ponownie doprowadzamy do wrzenia.

 

*Do przygotowania zupy-krem wykorzystano bulion warzywny zawierający 0,2 g białka i 10 mg Phe w 100 ml.

W 1 porcji:

  • kcal

    Energia (kcal)
    92.6

  • białko

    Białko (g)
    2.5

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    98.4

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.