Krem dyniowy z nutą kurkumy i chilli
Lista składników:
-
-
1kg
dyni
-
2
marchewki
-
1
cebula
-
1
ziemniak
-
2cm
startego imbiru
-
2
ząbki czosnku
-
1
łyżka kurkumy
-
szczypta chili
-
1l
bulionu warzywnego
-
2
pomarańcze
-
oliwa z oliwek
-
pieprz, sól do smaku
-
Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy w drobną kostkę, marchewkę trzemy na tarce i całość smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz imbir i po chwili smażenia dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę dynię i ziemniaka. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Następnie studzimy wywar i blendujemy na jednolity krem z wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Podajemy na ciepło.
Na 100g
-
Energia (kcal)
31.4 -
Białko (g)
0.9 -
Fenyloalanina (mg)
34.9