Krem dyniowy z nutą kurkumy i chilli

krem dyniowy

Porcje: 1

Lista składników:

    • 1kg

      dyni

    • 2

      marchewki

    • 1

      cebula

    • 1

      ziemniak

    • 2cm

      startego imbiru

    • 2

      ząbki czosnku

    • 1

      łyżka kurkumy

    • szczypta chili

    • 1l

      bulionu warzywnego

    • 2

      pomarańcze

    • oliwa z oliwek

    • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy w drobną kostkę, marchewkę trzemy na tarce i całość smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz imbir i po chwili smażenia dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę dynię i ziemniaka. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Następnie studzimy wywar i blendujemy na jednolity krem z wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Podajemy na ciepło.

Na 100g
  • kcal

    Energia (kcal)
    31.4

  • białko

    Białko (g)
    0.9

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    34.9

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.