Krem z dyni z pomarańczą i chili

Lista składników:
-
-
1kg
dyni hokkaido lub piżmowej pozbawionej części niejadalnych (dynia odmiany hokkaido może pozostać w skórce
-
2
duże marchewki, 180 g
-
1
cebula, 100 g
-
1
ziemniak, 90 g
-
2 cm
korzenia imbiru, obranego i startego, 5 g
-
2
ząbki czosnku, 10
-
1
łyżka mielonej kurkumy, 3 g
-
1l
bulionu warzywnego*
-
2
Solidna szczypta chili, 1 g
-
200 ml
Sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
-
1g
Solidna szczypta chili
-
2
łyżki oliwy
-
pieprz, sól do smaku
-
Sposób przygotowania:
Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę i przesmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz marchewkę startą na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy przeciśnięty czosnek, starty imbir i solidną szczyptę mielonej chili i mieszając smażymy jeszcze chwilę.
Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaka.
Całość zalewamy bulionem, dodajemy kurkumęi gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut, aż wszystkie warzywa będą całkowicie miękkie.
Po częściowym przestudzeni dodajmy sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy i miksujemy za pomocą blendera ręcznego na jednolity krem.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
*Do przygotowania zupy-krem wykorzystano bulion warzywny zawierający 0,2 g białka i 10 mg Phe w 100 ml.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
92.6 -
Białko (g)
2.5 -
Fenyloalanina (mg)
98.4