Krem z białych warzyw

krem_z_bialych_warzyw

Porcje: 3

Lista składników:

    • 3

      ziemniaki, obrane 270 g

    • 1

      korzeń pietruszki, obrany, 90 g

    • 50 g

      białej części pora

    • 500 ml

      bulionu warzywnego*

    • 1

      czubata łyżka masła, 25 g

    • 1

      łyżka soku z cytryny, 6 g

    • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Obrane warzywa kroimy w kostkę.

Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości.

Następnie dodajemy masło i blendujemy na gładką masę. Jeśli krem jest zbyt gęsty dodajemy przegotowanej wody i ponownie krótko blendujemy.

Doprawiamy sokiem z cytryny solą i pieprzem.

 

Przepis na to danie otrzymaliśmy od Jolanty - zwyciężczyni konkursu ,,Kolory na talerzu".

*Do przygotowania zupy-krem wykorzystano bulion warzywny zawierający 0,2 g białka i 10 mg Phe w 100 ml.

W 1 porcji:

  • kcal

    Energia (kcal)
    163.56

  • białko

    Białko (g)
    3.23

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    144.8

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.