Krem z białych warzyw

Lista składników:
-
-
3
ziemniaki, obrane 270 g
-
1
korzeń pietruszki, obrany, 90 g
-
50 g
białej części pora
-
500 ml
bulionu warzywnego*
-
1
czubata łyżka masła, 25 g
-
1
łyżka soku z cytryny, 6 g
-
Sól, pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
Obrane warzywa kroimy w kostkę.
Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości.
Następnie dodajemy masło i blendujemy na gładką masę. Jeśli krem jest zbyt gęsty dodajemy przegotowanej wody i ponownie krótko blendujemy.
Doprawiamy sokiem z cytryny solą i pieprzem.
Przepis na to danie otrzymaliśmy od Jolanty - zwyciężczyni konkursu ,,Kolory na talerzu".
*Do przygotowania zupy-krem wykorzystano bulion warzywny zawierający 0,2 g białka i 10 mg Phe w 100 ml.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
163.56 -
Białko (g)
3.23 -
Fenyloalanina (mg)
144.8