Krem z pieczarek

Lista składników:
-
-
1
cebula, 100 g
-
300 g
pieczarek
-
2
łyżki oleju, 20 g
-
2
ząbki czosnku, 10 g
-
2
ziemniaki, obrane, 180 g
-
1
mała marchew, obrana 45 g
-
1 l
bulionu warzywnego*
-
świeżo starta gałka muszkatołowa
-
kilka suszonych podgrzybków, 5 g
-
sól, pieprz do smaku
-
-
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalewamy szklaną letniej wody i odstawiamy na bok.
Obraną cebulę kroimy w półtalarki a umyte pieczarki na pół.
Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy i przesmażamy kilka minut cebulę i pieczarki.
Czosnek siekamy, ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę i wszystko dorzucamy do garnka.
Dodajemy także namoczone grzyby z całym płynem oraz bulion.
Całość gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok 30 min.)
Następnie zdejmujemy y z ognia dodajemy gałkę muszkatołową i miksujemy blenderem na gładki krem.
Doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
*Do przygotowania zupy-krem wykorzystano bulion warzywny zawierający 0,2 g białka i 10 mg Phe w 100 ml.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
137.2 -
Białko (g)
4.2 -
Fenyloalanina (mg)
179.5