Krem z pieczarek

zupa krem z pieczarek

Porcje: 4

Lista składników:

    • 1

      cebula, 100 g

    • 300 g

      pieczarek

    • 2

      łyżki oleju, 20 g

    • 2

      ząbki czosnku, 10 g

    • 2

      ziemniaki, obrane, 180 g

    • 1

      mała marchew, obrana 45 g

    • 1 l

      bulionu warzywnego*

    • świeżo starta gałka muszkatołowa

    • kilka suszonych podgrzybków, 5 g

    • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalewamy szklaną letniej wody i odstawiamy na bok.

Obraną cebulę kroimy w półtalarki a umyte pieczarki na pół.

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy i przesmażamy kilka minut cebulę i pieczarki.

Czosnek siekamy, ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę i wszystko dorzucamy do garnka.

Dodajemy także namoczone grzyby z całym płynem oraz bulion.

Całość gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok 30 min.)

Następnie zdejmujemy y z ognia dodajemy gałkę muszkatołową i miksujemy blenderem na gładki krem.

Doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.

 

*Do przygotowania zupy-krem wykorzystano bulion warzywny zawierający 0,2 g białka i 10 mg Phe w 100 ml.

W 1 porcji:

  • kcal

    Energia (kcal)
    137.2

  • białko

    Białko (g)
    4.2

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    179.5

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.