Krem z pora
Lista składników:
-
-
2
średnie pory, 280 g
-
1
małe kwaśne jabłko, obrane, 150 g
-
1
mały ziemniak, obrany, 60 g
-
600 ml
bulionu warzywnego*
-
2
łyżki masła, 30 g
-
1
łyżka soku z cytryny, 6 g
-
sól i pieprz do smaku
-
Dodatkowo: na każdą porcję ½ Mini bagietki Mevalia, łącznie 150 g
-
Sposób przygotowania:
Pory nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy pomiędzy liśćmi i kroimy w półtalarki.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pora. Dusimy do miękkości ok. 10-12 minut.
Do pora dodajemy gorący bulion, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Gotujemy do miękkości wszystkich składników przez kolejne 10-12 min.
Całość i blendujemy zupę na jednolity i gęsty krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem.
Każdą porcję podajemy z połówką bagietki świeżą lub opieczoną na grzanki.
*Do przygotowania zupy-krem wykorzystano bulion warzywny zawierający 0,2 g białka i 10 mg Phe w 100 ml.
** W przeliczeniach uwzględniono Mini Bagietkę Mevalia
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
295.7 -
Białko (g)
2.7 -
Fenyloalanina (mg)
134.2