Krem z pora
Lista składników:
-
-
2
średnie pory
-
1
kwaśne jabłko
-
600ml
bulionu warzywnego
-
2
łyżki masła
-
sól i pieprz
-
chrupiąca bagietka, grzanki lub małe
-
grzaneczki PKU
-
Sposób przygotowania:
Pora umyj, pokrój w plasterki i opłucz pod bieżącą wodą. W garnku rozpuść masło i wrzuć plasterki pora. Duś do miękkości ok. 10-12 minut. Możesz wyjąć trochę pora i zostawić na później do ozdoby zupy.
Do pora dodaj gorący bulion, a następnie obrane i pokrojone na kawałki jabłko. Gotuj jeszcze 6-8 minut i zblenduj zupę na jednolity i gęsty krem. Dopraw zupę solą, pieprzem.
Podawaj ze świeżą bagietką lub grzankami z dodatkiem ziół (np. bazylia, natka pietruszki, kolendra).
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)