Krem z pora

Krem z pora

Porcje:

Lista składników:

    • 2

      średnie pory

    • 1

      kwaśne jabłko

    • 600ml

      bulionu warzywnego

    • 2

      łyżki masła

    • sól i pieprz

    • chrupiąca bagietka, grzanki lub małe

    • grzaneczki PKU

Sposób przygotowania:

Pora umyj, pokrój w plasterki i opłucz pod bieżącą wodą. W garnku rozpuść masło i wrzuć plasterki pora. Duś do miękkości ok. 10-12 minut. Możesz wyjąć trochę pora i zostawić na później do ozdoby zupy.

Do pora dodaj gorący bulion, a następnie obrane i pokrojone na kawałki jabłko. Gotuj jeszcze 6-8 minut i zblenduj zupę na jednolity i gęsty krem. Dopraw zupę solą, pieprzem.

Podawaj ze świeżą bagietką lub grzankami z dodatkiem ziół (np. bazylia, natka pietruszki, kolendra).

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.