Krem z pora

Krem z pora

Porcje: 3

Lista składników:

    • 2

      średnie pory, 280 g

    • 1

      małe kwaśne jabłko, obrane, 150 g

    • 1

      mały ziemniak, obrany, 60 g

    • 600 ml

      bulionu warzywnego*

    • 2

      łyżki masła, 30 g

    • 1

      łyżka soku z cytryny, 6 g

    • sól i pieprz do smaku

    • Dodatkowo: na każdą porcję ½ Mini bagietki Mevalia, łącznie 150 g

Sposób przygotowania:

Pory nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy pomiędzy liśćmi i kroimy w półtalarki.

W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pora. Dusimy do miękkości ok. 10-12 minut.

Do pora dodajemy gorący bulion, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Gotujemy do miękkości wszystkich składników przez kolejne 10-12 min.

Całość i blendujemy zupę na jednolity i gęsty krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem.

Każdą porcję podajemy z połówką bagietki świeżą lub opieczoną na grzanki.

 

*Do przygotowania zupy-krem wykorzystano bulion warzywny zawierający 0,2 g białka i 10 mg Phe w 100 ml.
** W przeliczeniach uwzględniono Mini Bagietkę Mevalia

W 1 porcji:

  • kcal

    Energia (kcal)
    295.7

  • białko

    Białko (g)
    2.7

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    134.2

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.