Kremowa zupa z selera z dodatkiem czosnkowych grzanek PKU
Lista składników:
-
-
900 g
duży seler
-
1
duży ziemniak
-
1
por, tylko biała część
-
1
jabłko
-
2 l
bulionu warzywnego
-
1
szklanka mleka PROZERO
-
1
szczypta gałki muszkatołowej
-
olej roślinny
-
sól i czarny pieprz
-
-
1 łyżka oleju waży 10 gramów
-
Podane wartości odżywcze dotyczą zupy podawanej razem z grzankami.
-
*ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Sposób przygotowania:
Przygotowanie zupy
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj pora pokrojonego w talarki i duś na małym ogniu do czasu, aż będzie miękki i słodki (ok. 5-8 min).
Jabłko, ziemniaka oraz selera obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie dodaj warzywa do pora, dokładnie wymieszaj i wlej bulion. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie (ok. 20-30 min).
Ugotowane w bulionie warzywa zmiksuj na gładki krem, dodaj szklankę mleka i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki i ponownie zmiksuj.
Zupę podawaj z pysznymi grzankami.
Przygotowanie grzanek
Posiekaj drobno czosnek, wymieszaj z olejem, szczyptą soli i ziołami. Tak przygotowanym olejem polej grzanki i dokładnie wymieszaj, żeby były równo pokryte pachnącą mieszanką. Następnie połóż je na suchą patelnię i chwilę praż do czasu, aż zaczną się złocić i intensywnie pachnieć.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
186.87 -
Białko (g)
2.925 -
Fenyloalanina (mg)
155