Kremowa zupa z selera z dodatkiem czosnkowych grzanek PKU

Kremowa zupa z selera z dodatkiem czosnkowych grzanek PKU

Porcje: 8

Lista składników:

    • 900 g

      duży seler

    • 1

      duży ziemniak

    • 1

      por, tylko biała część

    • 1

      jabłko

    • 2 l

      bulionu warzywnego

    • 1

      szklanka mleka PROZERO

    • 1

      szczypta gałki muszkatołowej

    • olej roślinny

    • sól i czarny pieprz

  • 1 łyżka oleju waży 10 gramów

  • Podane wartości odżywcze dotyczą zupy podawanej razem z grzankami.

  • *ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zupy

W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj pora pokrojonego w talarki i duś na małym ogniu do czasu, aż będzie miękki i słodki (ok. 5-8 min).

Jabłko, ziemniaka oraz selera obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie dodaj warzywa do pora, dokładnie wymieszaj i wlej bulion. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie (ok. 20-30 min).

Ugotowane w bulionie warzywa zmiksuj na gładki krem, dodaj szklankę mleka i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki i ponownie zmiksuj.

Zupę podawaj z pysznymi grzankami.

Przygotowanie grzanek

Posiekaj drobno czosnek, wymieszaj z olejem, szczyptą soli i ziołami. Tak przygotowanym olejem polej grzanki i dokładnie wymieszaj, żeby były równo pokryte pachnącą mieszanką. Następnie połóż je na suchą patelnię i chwilę praż do czasu, aż zaczną się złocić i intensywnie pachnieć.

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    186.87

  • białko

    Białko (g)
    2.925

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    155

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.