Kremowy por

Kremowy por

Porcje: 6

Lista składników:

    • ½

      cebuli, 50 g

    • 3

      łyżki masła, 45 g

    • 4

      pory, 600 g po usunięciu części niejadalnych

    • ½ l

      bulionu warzywnego

    • 2

      łyżki mąki niskobiałkowej PKU, 24 g

    • 3

      łyżki ‘wegańskiego’ niesłodzonego jogurtu, 45 g

    • ¼

      łyżeczki gałki muszkatołowej

    • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Obraną cebulę rozdrabniamy blenderem razem z masłem, po czym przekładamy do sporego rondelka i dusimy przez 4 minuty.
  • Oczyszczone i dokładnie umyte pory kroimy w krążki o grubości 1 centymetra.
  • Przekładamy do rondla z podduszoną cebulą.
  • Dodajemy letni bulion i gotujemy przez ok. 12 minut.
  • Następnie dodajemy wegański ‘jogurt’ i wsypujemy mąkę niskobiałkową. Energicznie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut.
  • Na koniec przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    104.08

  • białko

    Białko (g)
    2.38

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    142.11

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.