Krokiety z ryżu nadziewane niskobiałkowym serem o smaku cheddara

Krokiety z ryżu nadziewane serem cheddar

Porcje: 1

Lista składników:

    • 100 g

      ryżu niskobiałkowego, Mevalia

    • 2

      łyżeczki natki pietruszki, posiekanej, 12 g

    • 40 g

      niskobiałkowej bułki tartej

    • 80 ml

      ProZero

    • 2

      łyżki mąki niskobiałkowej Glutenex, 24 g

    • 60 g

      niskobiałkowego ,sera’ o smaku cheddara, Violife

    • Sól, pieprz do smaku

    • olej rzepakowy do smażenia*

Sposób przygotowania:

Gotujemy ryż w małej ilości wody, na gęsto, tak aby się skleił. Dodajemy sól, pieprz, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

Mąkę PKU mieszamy z ProZero.

Ser kroimy na małe podłużne kawałki.

Z ryżu formujemy 4 kulki równej wielkości, a następnie każda z nich rozgniatamy na placek, na środek nakładamy ser i zamykamy formując krokiet.

Każdy krokiet obtaczamy w pierwszej kolejności w masie z mąki i Pro Zero a następnie w bułce tartej.

Krokiety smażymy na głębokim tłuszczu ok. 5 minut na złoty kolor.

* Wartość energetyczna przybliżona ze względu na możliwe istotne różnice w ilości oleju wchłoniętego przez potrawę w czasie smażenia. Na potrzeby obliczeń przyjęto, że jedna porcja wchłania 10 g oleju.

W 1 porcji:

  • kcal

    Energia (kcal)
    269.5

  • białko

    Białko (g)
    0.4

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    16.4

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.