Krokiety z ryżu nadziewane niskobiałkowym serem o smaku cheddara

Lista składników:
-
-
100 g
ryżu niskobiałkowego, Mevalia
-
2
łyżeczki natki pietruszki, posiekanej, 12 g
-
40 g
niskobiałkowej bułki tartej
-
80 ml
ProZero
-
2
łyżki mąki niskobiałkowej Glutenex, 24 g
-
60 g
niskobiałkowego ,sera’ o smaku cheddara, Violife
-
Sól, pieprz do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia*
-
Sposób przygotowania:
Gotujemy ryż w małej ilości wody, na gęsto, tak aby się skleił. Dodajemy sól, pieprz, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
Mąkę PKU mieszamy z ProZero.
Ser kroimy na małe podłużne kawałki.
Z ryżu formujemy 4 kulki równej wielkości, a następnie każda z nich rozgniatamy na placek, na środek nakładamy ser i zamykamy formując krokiet.
Każdy krokiet obtaczamy w pierwszej kolejności w masie z mąki i Pro Zero a następnie w bułce tartej.
Krokiety smażymy na głębokim tłuszczu ok. 5 minut na złoty kolor.
* Wartość energetyczna przybliżona ze względu na możliwe istotne różnice w ilości oleju wchłoniętego przez potrawę w czasie smażenia. Na potrzeby obliczeń przyjęto, że jedna porcja wchłania 10 g oleju.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
269.5 -
Białko (g)
0.4 -
Fenyloalanina (mg)
16.4