Langosz PKU

Lista składników:
-
-
125 g
mąki niskobiałkowej, Glutenex
-
80 ml
ProZero
-
1
mały ziemniak, sypkiej odmiany, 50 g
-
2
łyżki margaryny, roztopionej, 20 g
-
1
łyżka cukru, 10 g
-
7 g
świeżych drożdży
-
1 g
zamiennika białka
-
40 ml
wody
-
solidna szczypta soli
-
woda z gotowania ziemniaka
-
olej do smażenia*
-
Sposób przygotowania:
Ziemniaka gotujemy w szklance wody (wodę z gotowania zachowujemy).
Drożdże i cukier mieszamy z lekko podgrzanym ProZero i odstawiamy na 15 minut.
Zamiennik jajka mieszamy z 40 ml wody z gotowania ziemniaka. Dodajemy do drożdżowego zaczynu razem z roztopioną margaryną.
Do miski wsypujemy mąkę PKU i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Dodajemy sól i mieszaninę z Pro Zero.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie formujemy 2 placki.
Smażymy na głębokim tłuszczu około 5 minut z każdej strony.
* Wartość energetyczna przybliżona ze względu na możliwe istotne różnice w ilości oleju wchłoniętego przez potrawę w czasie smażenia. Na potrzeby obliczeń przyjęto, że jedna porcja wchłania 15 g oleju.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
448.8 -
Białko (g)
1.2 -
Fenyloalanina (mg)
55.7