Langosz PKU

langosz

Porcje: 2

Lista składników:

    • 125 g

      mąki niskobiałkowej, Glutenex

    • 80 ml

      ProZero

    • 1

      mały ziemniak, sypkiej odmiany, 50 g

    • 2

      łyżki margaryny, roztopionej, 20 g

    • 1

      łyżka cukru, 10 g

    • 7 g

      świeżych drożdży

    • 1 g

      zamiennika białka

    • 40 ml

      wody

    • solidna szczypta soli

    • woda z gotowania ziemniaka

    • olej do smażenia*

Sposób przygotowania:

Ziemniaka gotujemy w szklance wody (wodę z gotowania zachowujemy).

Drożdże i cukier mieszamy z lekko podgrzanym ProZero i odstawiamy na 15 minut.

Zamiennik jajka mieszamy z 40 ml wody z gotowania ziemniaka. Dodajemy do drożdżowego zaczynu razem z roztopioną margaryną.

Do miski wsypujemy mąkę PKU i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Dodajemy sól i mieszaninę z Pro Zero.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie formujemy 2 placki.

Smażymy na głębokim tłuszczu około 5 minut z każdej strony. 

 

* Wartość energetyczna przybliżona ze względu na możliwe istotne różnice w ilości oleju wchłoniętego przez potrawę w czasie smażenia. Na potrzeby obliczeń przyjęto, że jedna porcja wchłania 15 g oleju.

W 1 porcji:

  • kcal

    Energia (kcal)
    448.8

  • białko

    Białko (g)
    1.2

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    55.7

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.