Leczo z bakłażanem

leczo z bakłażanem

Porcje: 6

Lista składników:

    • 1

      mały bakłażan, 200 g

    • 150 g

      pieczarek

    • 1

      mała cukinia, 300 g

    • 2

      ząbki czosnku, 10 g

    • 1

      cebula, 100 g

    • 3

      łyżki oliwy, 30 g

    • 1

      łyżeczka suszonego oregano, 3 g

    • 200 g

      przecieru pomidorowego (passaty)

    • 1

      papryka czerwona, 140 g

    • 1

      papryka żółta, 140 g

    • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni lub na dnie rondla rozgrzewamy oliwę i przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem.

Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę.

Smażymy przez ok. 10 minut, następnie dodajemy oregano, świeżo zmielony pieprz, solidną szczyptę soli i zalewamy przecierem pomidorowym.

Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 min.

Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

W 1 porcji:

  • kcal

    Energia (kcal)
    106.6

  • białko

    Białko (g)
    3.3

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    121.5

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.