Leczo z bakłażanem

Lista składników:
-
-
1
mały bakłażan, 200 g
-
150 g
pieczarek
-
1
mała cukinia, 300 g
-
2
ząbki czosnku, 10 g
-
1
cebula, 100 g
-
3
łyżki oliwy, 30 g
-
1
łyżeczka suszonego oregano, 3 g
-
200 g
przecieru pomidorowego (passaty)
-
1
papryka czerwona, 140 g
-
1
papryka żółta, 140 g
-
Sól, pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni lub na dnie rondla rozgrzewamy oliwę i przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę.
Smażymy przez ok. 10 minut, następnie dodajemy oregano, świeżo zmielony pieprz, solidną szczyptę soli i zalewamy przecierem pomidorowym.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 min.
Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
106.6 -
Białko (g)
3.3 -
Fenyloalanina (mg)
121.5