Makaron łazanki (niskobiałkowe pku) z kiszoną kapustą i żurawiną
Lista składników:
-
-
200g
makaronu Łazanka niskobiałkowego PKU
-
15
sztuk suszonych grzybów (namoczonych przez godzinę w zimnej wodzie)
-
1
czerwona cebula
-
2
listki laurowe
-
2
ziela angielskie
-
2
goździki
-
2
ziarna jałowca
-
½
łyżeczki ziaren kolendry
-
olej roślinny
-
¼
szklanki żurawiny
-
400g
kapusty kiszonej
-
½
łyżeczki cząbru
-
½
łyżeczki tymianku
-
1
łyżeczka majeranku
-
sól i pieprz
-
Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej na dnie garnka. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do niej liść laurowy, jałowca, ziele angielskie i kolendrę. Smażyć kilka minut. Kapustę przepłukać i pokroić. Dodać do cebuli z grzybami i wodą, w której się moczyły. Następnie wrzucić pozostałe składniki. W międzyczasie ugotować makaron łazanki. Kiedy kapusta będzie ugotowana i doprawiona solą i pieprzem, dodać do niej makaron i wymieszać całość.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)