Nadziewany słodki ziemniak

Lista składników:
-
-
300g
słodkich ziemniaków
-
125g
ser n/białkowy PKU ,,Mozarella"
-
80g
cebuli
-
100g
szpinaku
-
5g
czosnku
-
sól, pieprz czarny
-
2g
gałki muszkatołowej
-
100g
jackfruit
-
38g
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
-
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wypiec w piekarniku zawinięte w folii aluminiowej przez 2-30 minut, aż będą miękkie. Wystudzić. Łyżką wydrążyć w ziemniakach dziurę i miąższ. Odłożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, posiekać czosnek i jackfruita. Rozgrzać patelnię, wlać olej, dodać czosnek, cebulę i jackfruita. Smażyć przez 5 minut. Dodać posiekany szpinak i wymieszać. Doprawić do smaku i dodać do miski miąższ z ziemniaków. Wymieszać i doprawić do smaku. Nadziać połówki ziemniaków, a na wierzch posypać serem PKU. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 c°. Zapiekać do momentu, aż ser się zapiecze.
Na 100g
-
Energia (kcal)
148.9 -
Białko (g)
1.4 -
Fenyloalanina (mg)
68.4