Nadziewany słodki ziemniak

batat zapiekany

Porcje: 4

Lista składników:

    • 300g

      słodkich ziemniaków

    • 125g

      ser n/białkowy PKU ,,Mozarella"

    • 80g

      cebuli

    • 100g

      szpinaku

    • 5g

      czosnku

    • sól, pieprz czarny

    • 2g

      gałki muszkatołowej

    • 100g

      jackfruit

    • 38g

      oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wypiec w piekarniku zawinięte w folii aluminiowej przez 2-30 minut, aż będą miękkie. Wystudzić. Łyżką wydrążyć w ziemniakach dziurę i miąższ. Odłożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, posiekać czosnek i jackfruita. Rozgrzać patelnię, wlać olej, dodać czosnek, cebulę i jackfruita. Smażyć przez 5 minut. Dodać posiekany szpinak i wymieszać. Doprawić do smaku i dodać do miski miąższ z ziemniaków. Wymieszać i doprawić do smaku. Nadziać połówki ziemniaków, a na wierzch posypać serem PKU. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 c°. Zapiekać do momentu, aż ser się zapiecze.

Na 100g
  • kcal

    Energia (kcal)
    148.9

  • białko

    Białko (g)
    1.4

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    68.4

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.