Pieczone marchewki i buraki

Pieczone marchewki i buraki

Porcje: 8

Lista składników:

    • 4

      duże marchewki, obrane, 500 g

    • 4-5

      buraków, obranych, 500 g

    • 4

      łyżki oliwy

    • 1

      łyżka miodu

    • ½

      pęczka natki pietruszki, 20 g

    • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka oliwy waży 10 g

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  • Marchewkę kroimy w grube słupki a buraczki w 1-centymetrowe krążki lub ósemki.
  • Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i miodem.
  • Pieczemy ok. 45 minut w między czasie mieszając je drewnianą łyżką przynajmniej 1 raz.
  • Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki i w razie potrzeby dodatkowo solimy.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    102.83

  • białko

    Białko (g)
    1.88

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    78.06

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.