Pieczone warzywa a'la frytki
Lista składników:
-
-
1
duża marchewka
-
1
duży korzeń pietruszki
-
1
batat
-
¼
korzenia selera
-
1
ziemniak
-
2
łyżki oleju rzepakowego
-
1
łyżeczka ziół prowansalskich
-
-
1 łyżka oleju waży 10 g
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C.
- Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem.
- Obrane, umyte i osuszone warzywa kroimy w słupki.
- Przekładamy do miski i skrapiamy olejem.
- Dodajemy zioła prowansalskie i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy.
- Warzywa rozkładamy równomiernie na przygotowanej blaszce.
- Pieczemy ok 40 min. do zrumienienia.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
127.47 -
Białko (g)
2.15 -
Fenyloalanina (mg)
103.12