Pierogi - różne farsze
Lista składników:
-
Ciasto
-
250g
mąka PKU
-
5g
babka płesznik
-
3g
drożdże
-
50ml
mleko ProZero
-
ciepła woda - ilość taka, by powstało elastyczne ciasto
-
-
Farsz
-
500g
ziemniaki
-
250g
szpinak
-
100g
cebula
-
10g
czosnek
-
1
łyżeczka gałka muszkatołowa
-
40g
margaryna
-
Sposób przygotowania:
Ciasto na pierogi
1. Do mleka dodać drożdże, babkę i odstawić na 10 minut. Wodę zagotować.
2. Do miski wsypać mąkę, dodać mieszaninę drożdży, babki i mleka. Dolewać powoli ciepłą wodę i mieszać drewnianą łyżką.
3. Następnie wyłożyć ciasto na blat i wyrobić ręcznie. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, to możemy podsypać mąką.
Farsz
1. Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na margarynie. Dodawać etapami umyty szpinak. Całość przesmażyć.
2. Dodać całość do ugniecionych ziemniaków i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wartość odżywcze
Pierogi - różne farsze:
Energia (kcal) na 100g - 211,6kcal
Białko (g) na 100g - 0,6g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 28,5mg
Farsz:
Energia (kcal) na 100g - 81,8kcal
Białko (g) na 100g - 2g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 100,2mg
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)