Pierogi - różne farsze

Pierogi - różne farsze

Porcje: 1

Lista składników:

  • Ciasto

    • 250g

      mąka PKU

    • 5g

      babka płesznik

    • 3g

      drożdże

    • 50ml

      mleko ProZero

    • ciepła woda - ilość taka, by powstało elastyczne ciasto

  • Farsz

    • 500g

      ziemniaki

    • 250g

      szpinak

    • 100g

      cebula

    • 10g

      czosnek

    • 1

      łyżeczka gałka muszkatołowa

    • 40g

      margaryna

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi

1. Do mleka dodać drożdże, babkę i odstawić na 10 minut. Wodę zagotować.

2. Do miski wsypać mąkę, dodać mieszaninę drożdży, babki i mleka. Dolewać powoli ciepłą wodę i mieszać drewnianą łyżką.

3. Następnie wyłożyć ciasto na blat i wyrobić ręcznie. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, to możemy podsypać mąką.

 

Farsz

1. Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na margarynie. Dodawać etapami umyty szpinak. Całość przesmażyć.

2. Dodać całość do ugniecionych ziemniaków i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Wartość odżywcze

Pierogi - różne farsze:

Energia (kcal) na 100g - 211,6kcal

Białko (g) na 100g - 0,6g

Fenyloalanina (mg) na 100g - 28,5mg

 

Farsz:

Energia (kcal) na 100g - 81,8kcal

Białko (g) na 100g - 2g

Fenyloalanina (mg) na 100g - 100,2mg

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.