Pierogi ziemniaczane

Lista składników:
-
Ciasto
-
800g
ziemniaków
-
200g
skrobi ziemniaczanej
-
10g
zamiennika jaja n/białkowy PKU ,,Bezgluten” + 15g wody
-
20g
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
-
sól, pieprz czarny mielony
-
-
Farsz
-
150g
pieczarek
-
150g
cebuli
-
150g
marchwi
-
10g
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
-
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość w/w podsmażyć na oleju, doprawić i odstawić na bok do ostygnięcia.W międzyczasie przygotować ciasto na pierogi: ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W szklance przygotować n/białkowy zamiennik jaja PKU. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do puree, następnie przełożyć do miski, dodać zamiennik jaja, skrobię i całość dokładnie wymieszać.
Blat podsypać mąką PKU. Ciasto podzielić na 4 części. ¼ ciasta wyłożyć na blat rozwałkować delikatnie. Z jednej części wykrawać za pomocą szklanki 8 kółek. W jedno kółko ciasta włożyć farsz, przyłożyć drugim kółkiem. Całość obrębu zamknąć dociskając palcami brzegi, które można docisnąć widelcem. Przygotowane pierogi podsmażamy na złoty kolor na patelni. Tak samo postępujemy z resztą ciasta, powinno nam wyjść ok. 15 sztuk pierogów. Pierogi można podawać jako główne danie obiadowe z ulubionym sosem n/białkowym PKU oraz w towarzystwie świeżych warzyw z oliwą.
Na 100g
-
Energia (kcal)
119 -
Białko (g)
1.7 -
Fenyloalanina (mg)
69.7