Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Porcje:

Lista składników:

    • 1kg

      pomidorów

    • 1

      łyżeczka cukru

    • ½

      łyżeczki soli

    • 2

      łyżki oliwy

    • 1

      cebula

    • 3

      ząbki czosnku

    • sól

    • 1

      oregano

Sposób przygotowania:

  • Umyte pomidory nacinamy płytko od góry na krzyż, umieszczamy je w dużej misce i zalewamy wrzątkiem na 30 sekund.
  • Wylewamy wodę i ściągamy skórkę, chwytając nożem za jej krawędzie w miejscu nacięcia.
  • Następnie z pomidorów wycinamy łykowatą część gniazda i kroimy je w drobną kostkę.
  • Wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Po około 15 minutach sos miksujemy.
  • Dodajemy sól, cukier i oregano i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną przez nas konsystencję.
  • W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy a następnie szklimy na rozgrzanej oliwie na patelni.
  • Do patelni dodajemy przecier pomidorowy i dusimy całość kolejne 15 min.
  • W razie potrzeby doprawiamy solą, cukrem i oregano.
Na całość
  • kcal

    Energia (kcal)
    443.1

  • białko

    Białko (g)
    11.7

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    270

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.