Sos pomidorowy

Lista składników:
-
-
1kg
pomidorów
-
1
łyżeczka cukru
-
½
łyżeczki soli
-
2
łyżki oliwy
-
1
cebula
-
3
ząbki czosnku
-
sól
-
1
oregano
-
Sposób przygotowania:
- Umyte pomidory nacinamy płytko od góry na krzyż, umieszczamy je w dużej misce i zalewamy wrzątkiem na 30 sekund.
- Wylewamy wodę i ściągamy skórkę, chwytając nożem za jej krawędzie w miejscu nacięcia.
- Następnie z pomidorów wycinamy łykowatą część gniazda i kroimy je w drobną kostkę.
- Wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Po około 15 minutach sos miksujemy.
- Dodajemy sól, cukier i oregano i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną przez nas konsystencję.
- W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy a następnie szklimy na rozgrzanej oliwie na patelni.
- Do patelni dodajemy przecier pomidorowy i dusimy całość kolejne 15 min.
- W razie potrzeby doprawiamy solą, cukrem i oregano.
Na całość
-
Energia (kcal)
443.1 -
Białko (g)
11.7 -
Fenyloalanina (mg)
270