Spaghetti z cukinii z sosem bolognese

Spaghetti z cukinii z sosem bolognese

Porcje: 4

Lista składników:

  • Składniki sosu:

    • łyżki koncentratu pomidorowego

    • 3

      łyżki oliwy

    • 50 g

      cebuli

    • 2

      ząbki czosnku

    • 50 g

      pieczarek

    • 150 g

      miąższu cukinii

    • 60 g

      marchewki

    • 200 g

      krojonych pomidorów z puszki

    • ½

      pomidora pokrojonego w kostkę

    • 60 ml

      wywaru warzywnego

    • 1

      garść liści świeżej bazylii

    • 1 g

      suszonego oregano

    • 1g

      sól i pieprz

  • Składniki makaronu z cukinii:

    • 600 g

      cukinii ze skórą

    • 2

      łyżki oliwy

    • 1

      łyżka masła

    • 1g

      soli i pieprzu

  • Bulion warzywny można zastąpić wodą – wtedy wartości odżywcze ulegną niewielkiej zmianie.

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od przygotowania makaronu z cukinii: za pomocą cienkiego, ostrego noża w nieobranej cukinii wykonujemy podłużne nacięcia na głębokość ok.1 cm.
  • Następnie, za pomocą obieraczki, wycinamy z cukinii długie wstążki makaronu do momentu dotarcia do miękkiego, niedającego się w ten sposób obierać miąższu. Cukiniowy makaron odkładamy na chwilę na bok.
  • Przygotowujemy sos: na dno rondla wlewamy łyżkę oliwy i przesmażamy przez 1 minutę koncentrat pomidorowy po czym przekładamy go do miseczki.
  • W tym samym rondlu rozgrzewamy 2 kolejne łyżki oliwy i wrzucamy na nią posiekane warzywa: cebulę, czosnek, obraną marchewkę, pozostały z przygotowania makaronu miąższ z cukinii oraz pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Następnie do rondla z warzywami dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i przesmażony wcześniej koncentrat pomidorowy. Dusimy przez 2 kolejne minuty.
  • Dodajemy pomidory z puszki, wywar warzywny i suszone oregano. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy świeżą posiekaną bazylię.
  • Wracamy do makaronu z cukinii. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką masła. Wrzucamy na nią wstążki cukinii i przesmażamy przez 1-2 minuty, by delikatnie zmiękły.
  • Podsmażony makaron z cukinii przekładamy na talerze. Każdą porcję posypujemy solą i pieprzem i polewamy przygotowanym wcześniej sosem. 
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    196.7

  • białko

    Białko (g)
    3.95

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    160.2

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.