Spaghetti z cukinii z sosem bolognese
Lista składników:
-
Składniki sosu:
-
1½
łyżki koncentratu pomidorowego
-
3
łyżki oliwy
-
50 g
cebuli
-
2
ząbki czosnku
-
50 g
pieczarek
-
150 g
miąższu cukinii
-
60 g
marchewki
-
200 g
krojonych pomidorów z puszki
-
½
pomidora pokrojonego w kostkę
-
60 ml
wywaru warzywnego
-
1
garść liści świeżej bazylii
-
1 g
suszonego oregano
-
1g
sól i pieprz
-
-
Składniki makaronu z cukinii:
-
600 g
cukinii ze skórą
-
2
łyżki oliwy
-
1
łyżka masła
-
1g
soli i pieprzu
-
-
Bulion warzywny można zastąpić wodą – wtedy wartości odżywcze ulegną niewielkiej zmianie.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania makaronu z cukinii: za pomocą cienkiego, ostrego noża w nieobranej cukinii wykonujemy podłużne nacięcia na głębokość ok.1 cm.
- Następnie, za pomocą obieraczki, wycinamy z cukinii długie wstążki makaronu do momentu dotarcia do miękkiego, niedającego się w ten sposób obierać miąższu. Cukiniowy makaron odkładamy na chwilę na bok.
- Przygotowujemy sos: na dno rondla wlewamy łyżkę oliwy i przesmażamy przez 1 minutę koncentrat pomidorowy po czym przekładamy go do miseczki.
- W tym samym rondlu rozgrzewamy 2 kolejne łyżki oliwy i wrzucamy na nią posiekane warzywa: cebulę, czosnek, obraną marchewkę, pozostały z przygotowania makaronu miąższ z cukinii oraz pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie do rondla z warzywami dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i przesmażony wcześniej koncentrat pomidorowy. Dusimy przez 2 kolejne minuty.
- Dodajemy pomidory z puszki, wywar warzywny i suszone oregano. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy świeżą posiekaną bazylię.
- Wracamy do makaronu z cukinii. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką masła. Wrzucamy na nią wstążki cukinii i przesmażamy przez 1-2 minuty, by delikatnie zmiękły.
- Podsmażony makaron z cukinii przekładamy na talerze. Każdą porcję posypujemy solą i pieprzem i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
196.7 -
Białko (g)
3.95 -
Fenyloalanina (mg)
160.2