Świąteczna pizza
Lista składników:
-
Na spód do pizzy
-
200ml
ProZero*
-
175ml
ciepłej wody
-
6g
drożdży w proszku
-
9g
babki płesznik
-
500g
mąki Glutenex
-
3
łyżki oliwy z oliwek
-
½
łyżeczki soli
-
1
łyżeczka mieszanki suszonych ziół
-
-
Na wierzch pizzy
-
60g
przecieru pomidorowego
-
100g
serka Violife mozzarella do pizzy
-
1
żółta papryka
-
1
czerwona papryka, pokrojona w plastry
-
1
czerwona cebula, pokrojona w krążki
-
4
łyżeczki mieszanki ziół włoskich
-
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Umieść w misce ProZero, ciepłą wodę, drożdże i babkę płesznik, mieszaj, aż do połączenia składników. Odstaw na ok. 10 min.
- Do przygotowanej mieszanki dodaj mąkę Glutenex, oliwę z oliwek, sól i zioła, wymieszaj rękoma, aż do utworzenia ciasta. Ugniataj przed 2 minuty.
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 min w ciepłym miejscu.
- Oprósz ręce mąką i podziel ciasto na dwie kule.
- Rozwałkuj jedną kulę na okrąg ok. 30 cm x 25 cm.
- Wytnij kształt dużego trójkąta i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odkładając pozostałe kawałki ciasta na bok.
- Użyj pozostałych kawałków do utworzenia prostokąta 4 x 3 cm i dołóż pod trójkątem, żeby wyglądał jak pień drzewa.
- Posmaruj cienko całość ciasta oliwą z oliwek, na górną część (trójkąt) nałóż przecier pomidorowy i połowę startego serka Violife.
- Wytnij z żółtej papryki gwiazdę i umieść na górze trójkąta, następnie udekoruj resztę kawałkami papryki i czerwonej cebuli, żeby wyglądały jak ozdoby choinkowe.
- Rozprowadź połowę suszonych włoskich ziół na wierzchu pizzy i piecz w piekarniku przez 20-25 minut.
- Powtórz czynności z drugą połową ciasta do pizzy (punkty 6-11).
- Wyjmij pizzę z piekarnika i podawaj najlepiej na ciepło.
Smacznego!
*ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)