Świąteczna pizza

Świąteczna pizza

Porcje:

Lista składników:

  • Na spód do pizzy

    • 200ml

      ProZero*

    • 175ml

      ciepłej wody

    • 6g

      drożdży w proszku

    • 9g

      babki płesznik

    • 500g

      mąki Glutenex

    • 3

      łyżki oliwy z oliwek

    • ½

      łyżeczki soli

    • 1

      łyżeczka mieszanki suszonych ziół

  • Na wierzch pizzy

    • 60g

      przecieru pomidorowego

    • 100g

      serka Violife mozzarella do pizzy

    • 1

      żółta papryka

    • 1

      czerwona papryka, pokrojona w plastry

    • 1

      czerwona cebula, pokrojona w krążki

    • 4

      łyżeczki mieszanki ziół włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Umieść w misce ProZero, ciepłą wodę, drożdże i babkę płesznik, mieszaj, aż do połączenia składników. Odstaw na ok. 10 min.
  3. Do przygotowanej mieszanki dodaj mąkę Glutenex, oliwę z oliwek, sól i zioła, wymieszaj rękoma, aż do utworzenia ciasta. Ugniataj przed 2 minuty.
  4. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 min w ciepłym miejscu.
  5. Oprósz ręce mąką i podziel ciasto na dwie kule.
  6. Rozwałkuj jedną kulę na okrąg ok. 30 cm x 25 cm.
  7. Wytnij kształt dużego trójkąta i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odkładając pozostałe kawałki ciasta na bok.
  8. Użyj pozostałych kawałków do utworzenia prostokąta 4 x 3 cm i dołóż pod trójkątem, żeby wyglądał jak pień drzewa.
  9. Posmaruj cienko całość ciasta oliwą z oliwek, na górną część (trójkąt) nałóż przecier pomidorowy i połowę startego serka Violife.
  10. Wytnij z żółtej papryki gwiazdę i umieść na górze trójkąta, następnie udekoruj resztę kawałkami papryki i czerwonej cebuli, żeby wyglądały jak ozdoby choinkowe.
  11. Rozprowadź połowę suszonych włoskich ziół na wierzchu pizzy i piecz w piekarniku przez 20-25 minut.
  12. Powtórz czynności z drugą połową ciasta do pizzy (punkty 6-11).
  13. Wyjmij pizzę z piekarnika i podawaj najlepiej na ciepło.

Smacznego!

*ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.