Szparagi klasyczne
Lista składników:
-
-
1
pęczek szparagów zielonych, 380 g
-
2
łyżki oliwy
-
1
łyżka soku z cytryny, 5 g
-
sól i pieprz do smaku
-
-
1 łyżka oliwy waży 10 g
Sposób przygotowania:
- Szparagi trzymając za przeciwległe końce myjemy, wyginamy w łuk do pęknięcia łodygi. Odrzucamy zdrewniałą część.
- Rozgrzewamy patelnie (najlepiej grillową), wlewamy oliwę i smażymy jednocześnie po kilka szparagów przekręcając je z każdej strony.
- Posypujemy solą i pieprzem tuż przed zdjęciem z ognia.
- Po przełożeniu na talerz skrapiamy sokiem z cytryny.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
65.25 -
Białko (g)
1.8 -
Fenyloalanina (mg)
38.18