Tarta z warzywami
Lista składników:
-
-
200 g
mąki niskobiałkowej PKU
-
100 g
zimnego masła
-
4
łyżki wody
-
1
łyżeczka suszonego oregano
-
1
łyżeczka suszonego tymianku
-
2
ząbki czosnku
-
½
łyżeczki sol
-
1
mała cukinia
-
1
duży pomidor
-
1
czerwona cebula
-
350g
serka kanapkowego naturalnego PKU
-
2
łyżki świeżych ziół (możesz użyć mixu dowolnych: bazylia, tymianek, oregano, pietruszka, szczypiorek),
-
1
łyżka oliwy z oliwek
-
½
zielonej papryki (opcjonalnie) sól i pieprz
-
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, pół łyżeczki soli, oregano i tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 4 łyżki zimnej wody. Wszystko zagnieć rękoma do uzyskania jednolitego ciasta. Na czas krojenia składników ciasto możesz wstawić do lodówki. Cukinię, pomidory oraz cebulę pokrój w grubsze półplasterki, paprykę pokrój wzdłuż.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Na blacie rozłóż papier do pieczenia, podsyp go odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto, po czym połóż na blasze z piekarnika. Następnie rozprowadź serek naturalny, tak aby zostawić rant minimum 3-4 cm. Wierzch posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
Układaj pokrojone warzywa naprzemiennie. Całość skrop odrobiną oliwy, dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Boki ciasta zagnij do środka na warzywa i wstaw tartę do piekarnika, piecz przez 40 minut. I gotowe!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)