Tarta z warzywami

Tarta z warzywami

Porcje:

Lista składników:

    • 200 g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 100 g

      zimnego masła

    • 4

      łyżki wody

    • 1

      łyżeczka suszonego oregano

    • 1

      łyżeczka suszonego tymianku

    • 2

      ząbki czosnku

    • ½

      łyżeczki sol

    • 1

      mała cukinia

    • 1

      duży pomidor

    • 1

      czerwona cebula

    • 350g

      serka kanapkowego naturalnego PKU

    • 2

      łyżki świeżych ziół (możesz użyć mixu dowolnych: bazylia, tymianek, oregano, pietruszka, szczypiorek),

    • 1

      łyżka oliwy z oliwek

    • ½

      zielonej papryki (opcjonalnie) sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, pół łyżeczki soli, oregano i tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 4 łyżki zimnej wody. Wszystko zagnieć rękoma do uzyskania jednolitego ciasta. Na czas krojenia składników ciasto możesz wstawić do lodówki. Cukinię, pomidory oraz cebulę pokrój w grubsze półplasterki, paprykę pokrój wzdłuż.

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Na blacie rozłóż papier do pieczenia, podsyp go odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto, po czym połóż na blasze z piekarnika. Następnie rozprowadź serek naturalny, tak aby zostawić rant minimum 3-4 cm. Wierzch posyp posiekanymi świeżymi ziołami.

Układaj pokrojone warzywa naprzemiennie. Całość skrop odrobiną oliwy, dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Boki ciasta zagnij do środka na warzywa i wstaw tartę do piekarnika, piecz przez 40 minut. I gotowe!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.