Tradycyjna zupa ziemniaczana
Lista składników:
-
-
1l
wody
-
4
ziemniaki, 360g
-
2
liście laurowe
-
2
ziarna ziela angielskiego
-
¼
korzenia selera 80g
-
1
marchewka, 90g
-
½
małego pora, 70g
-
½
korzenia pietruszki, 40g
-
2
łyżki oleju rzepakowego
-
2
suszone grzybki, np. borowiki
-
2
łyżki posiekanej natki pietruszki
-
sól, pieprz do smaku
-
-
1 łyżka oleju waży 10 gramów
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem suszonych grzybów, liści laurowych i ziela angielskiego.
- Obranego selera, marchew i korzeń pietruszki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach a umytego pora drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy włoszczyznę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek wody.
- Gdy włoszczyzna będzie miękka, zawartość patelni przekładamy do garnka z ziemniakami. Całość gotujemy jeszcze 5 min.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
152.35 -
Białko (g)
3.35 -
Fenyloalanina (mg)
156.05