Tradycyjna zupa ziemniaczana

zupa ziemniaczana

Porcje: 4

Lista składników:

    • 1l

      wody

    • 4

      ziemniaki, 360g

    • 2

      liście laurowe

    • 2

      ziarna ziela angielskiego

    • ¼

      korzenia selera 80g

    • 1

      marchewka, 90g

    • ½

      małego pora, 70g

    • ½

      korzenia pietruszki, 40g

    • 2

      łyżki oleju rzepakowego

    • 2

      suszone grzybki, np. borowiki

    • 2

      łyżki posiekanej natki pietruszki

    • sól, pieprz do smaku

  • 1 łyżka oleju waży 10 gramów

Sposób przygotowania:

  •  Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem suszonych grzybów, liści laurowych i ziela angielskiego.
  • Obranego selera, marchew i korzeń pietruszki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach a umytego pora drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy włoszczyznę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek wody.
  • Gdy włoszczyzna będzie miękka, zawartość patelni przekładamy do garnka z ziemniakami. Całość gotujemy jeszcze 5 min.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    152.35

  • białko

    Białko (g)
    3.35

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    156.05

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.