Warzywa po marokańsku

Warzywa po marokańsku

Porcje:

Lista składników:

    • ½

      łyżki oleju rzepakowego

    • 1

      bakłażan średniej wielkości

    • 1

      cukinia średniej wielkości

    • 1

      żółta papryka

    • 1

      czerwona papryka

    • 6

      dużych ząbków czosnku

    • 3

      duże pomidory

    • 5

      łyżek oleju rzepakowego

    • ½

      szklanki posiekanej świeżej kolendry

    • szklanki posiekanej natki pietruszki

    • 3

      łyżki posiekanego szczypiorku

    • 2

      ząbki czosnku

    • 1

      łyżeczka kminu rzymskiego

    • 1

      łyżeczka sproszkowanej kolendry

    • ½

      łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

    • ½

      łyżeczki soli

    • łyżeczki pieprzu

    • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa włóż do piekarnika, skrapiając je wcześniej olejem rzepakowym - piecz, aż całość będzie miękka. Podstawą tego dania będzie marokańska marynata - chermoula.

Jak ją wykonać? Wystarczy połączyć świeżą kolendrę, oliwę z oliwek, czosnek, kmin rzymski i kolendrę sproszkowaną, opcjonalnie również możesz dodać pietruszkę, chili oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj do upieczonych warzyw.

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.