Warzywa po marokańsku
Lista składników:
-
-
½
łyżki oleju rzepakowego
-
1
bakłażan średniej wielkości
-
1
cukinia średniej wielkości
-
1
żółta papryka
-
1
czerwona papryka
-
6
dużych ząbków czosnku
-
3
duże pomidory
-
5
łyżek oleju rzepakowego
-
½
szklanki posiekanej świeżej kolendry
-
⅓
szklanki posiekanej natki pietruszki
-
3
łyżki posiekanego szczypiorku
-
2
ząbki czosnku
-
1
łyżeczka kminu rzymskiego
-
1
łyżeczka sproszkowanej kolendry
-
½
łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
-
½
łyżeczki soli
-
⅓
łyżeczki pieprzu
-
sok z połówki cytryny
-
Sposób przygotowania:
Pokrojone warzywa włóż do piekarnika, skrapiając je wcześniej olejem rzepakowym - piecz, aż całość będzie miękka. Podstawą tego dania będzie marokańska marynata - chermoula.
Jak ją wykonać? Wystarczy połączyć świeżą kolendrę, oliwę z oliwek, czosnek, kmin rzymski i kolendrę sproszkowaną, opcjonalnie również możesz dodać pietruszkę, chili oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj do upieczonych warzyw.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)