Węgierska zupa pieczarkowa z bazylią i kluskami
Lista składników:
-
Składniki na zupę
-
4
duże pieczarki, 90g
-
½
cebuli, 50g
-
1
ząbek czosnku
-
1
duża marchew, 100g
-
1
korzeń pietruszki, 80g
-
3
łyżki oleju rzepakowego
-
700 ml
bulionu warzywnego
-
sól i pieprz do smaku
-
-
Składniki na kluski
-
75 ml
wody
-
1
płaska łyżka masła
-
75 g
mąki PKU
-
10
listków świeżej bazylii
-
1g
szczypta soli i pieprzu
-
-
1 łyżka oleju waży 10 gramów
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania zupy
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Czosnek siekamy
- Obraną marchewkę, pietruszkę oraz umyte pieczarki kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę.
- Następnie do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę i pieczarki.
- Dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 15-20 minut)
Sposób przygotowania zupy
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Czosnek siekamy
- Obraną marchewkę, pietruszkę oraz umyte pieczarki kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę.
- Następnie do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę i pieczarki.
- Dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 15-20 minut)
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
229.76 -
Białko (g)
2.8 -
Fenyloalanina (mg)
118.26