Węgierska zupa pieczarkowa z bazylią i kluskami

Węgierska zupa pieczarkowa z bazylią i kluskami

Porcje: 3

Lista składników:

  • Składniki na zupę

    • 4

      duże pieczarki, 90g

    • ½

      cebuli, 50g

    • 1

      ząbek czosnku

    • 1

      duża marchew, 100g

    • 1

      korzeń pietruszki, 80g

    • 3

      łyżki oleju rzepakowego

    • 700 ml

      bulionu warzywnego

    • sól i pieprz do smaku

  • Składniki na kluski

    • 75 ml

      wody

    • 1

      płaska łyżka masła

    • 75 g

      mąki PKU

    • 10

      listków świeżej bazylii

    • 1g

      szczypta soli i pieprzu

  • 1 łyżka oleju waży 10 gramów

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania zupy

  • Cebulę kroimy w kostkę.
  • Czosnek siekamy
  • Obraną marchewkę, pietruszkę oraz umyte pieczarki kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę.
  • Następnie do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę i pieczarki.
  • Dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 15-20 minut)

 

Sposób przygotowania zupy

  • Cebulę kroimy w kostkę.
  • Czosnek siekamy
  • Obraną marchewkę, pietruszkę oraz umyte pieczarki kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę.
  • Następnie do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę i pieczarki.
  • Dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 15-20 minut)
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    229.76

  • białko

    Białko (g)
    2.8

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    118.26

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.