Zimowa zupa jarzynowa
Lista składników:
-
-
1
kalafior, 800 g
-
1
marchewka, 90g
-
1
mała cukinia, 200g
-
1,5l
bulionu warzywnego
-
100g
liści szpinaku
-
3
łyżki masła
-
2
łyżki posiekanego koperku
-
sól i pieprz do smaku
-
-
1 łyżka masła waży 15 gramów
Sposób przygotowania:
- Kalafior dzielimy na różyczki.
- Obraną marchewkę i cukinię z pozostawioną skórką kroimy w grubą kostkę.
- Liście szpinaku myjemy.
- Zagotowujemy bulion warzywny i wrzucamy do niego wszystkie warzywa oprócz szpinaku.
- Zupę gotujemy na małym ogniu ok.15 min, aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy 3 łyżki masła i umyty szpinak (jeśli używamy szpinaku ogrodowego warto porwać go na mniejsze kawałki) i gotujemy dodatkowe 5 min.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
80.76 -
Białko (g)
3.25 -
Fenyloalanina (mg)
157.93