Zimowa zupa jarzynowa

Zimowa zupa jarzynowa

Porcje: 8

Lista składników:

    • 1

      kalafior, 800 g

    • 1

      marchewka, 90g

    • 1

      mała cukinia, 200g

    • 1,5l

      bulionu warzywnego

    • 100g

      liści szpinaku

    • 3

      łyżki masła

    • 2

      łyżki posiekanego koperku

    • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka masła waży 15 gramów

Sposób przygotowania:

  • Kalafior dzielimy na różyczki.
  • Obraną marchewkę i cukinię z pozostawioną skórką kroimy w grubą kostkę.
  • Liście szpinaku myjemy.
  • Zagotowujemy bulion warzywny i wrzucamy do niego wszystkie warzywa oprócz szpinaku.
  • Zupę gotujemy na małym ogniu ok.15 min, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodajemy 3 łyżki masła i umyty szpinak (jeśli używamy szpinaku ogrodowego warto porwać go na mniejsze kawałki) i gotujemy dodatkowe 5 min.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    80.76

  • białko

    Białko (g)
    3.25

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    157.93

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.