Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Porcje: 8

Lista składników:

    • 4

      łyżki oleju rzepakowego

    • 1kg

      białej cebuli

    • 2l

      wywaru warzywnego

    • 4

      gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka tymianku suszonego)

    • 250ml

      białego wina

    • ¼

      łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

    • Sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka oleju waży 10 gramów

  • Zupę podajemy z grzanką z pieczywa oraz sera PKU.

Sposób przygotowania:

  • Kroimy cebulę w cienkie plastry.
  • Do szerokiego garnka wlewamy olej a następnie dodajemy gałązki tymianku oraz pokrojoną cebulę.
  • Cebulę smażymy powoli (przez ok. 20-30 min) na małym ogniu. Powinna stać się bardzo miękka i brązowa.
  • Do usmażonej cebuli dodajemy białe wino i gotujemy około 5 minut po czym wlewamy bulion warzywny i kontynuujemy gotowanie.
  • Na tym etapie dodajemy gałkę muszkatałową, sól oraz pieprz i gotujemy bardzo powoli przez ok. 1h.
  • Przed podaniem doprawiamy ponownie solą.
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    124.88

  • białko

    Białko (g)
    2.36

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    103

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.