Zupa cebulowa

Lista składników:
-
-
4
łyżki oleju rzepakowego
-
1kg
białej cebuli
-
2l
wywaru warzywnego
-
4
gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka tymianku suszonego)
-
250ml
białego wina
-
¼
łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
-
Sól i pieprz do smaku
-
-
1 łyżka oleju waży 10 gramów
-
Zupę podajemy z grzanką z pieczywa oraz sera PKU.
Sposób przygotowania:
- Kroimy cebulę w cienkie plastry.
- Do szerokiego garnka wlewamy olej a następnie dodajemy gałązki tymianku oraz pokrojoną cebulę.
- Cebulę smażymy powoli (przez ok. 20-30 min) na małym ogniu. Powinna stać się bardzo miękka i brązowa.
- Do usmażonej cebuli dodajemy białe wino i gotujemy około 5 minut po czym wlewamy bulion warzywny i kontynuujemy gotowanie.
- Na tym etapie dodajemy gałkę muszkatałową, sól oraz pieprz i gotujemy bardzo powoli przez ok. 1h.
- Przed podaniem doprawiamy ponownie solą.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
124.88 -
Białko (g)
2.36 -
Fenyloalanina (mg)
103