Zupa chrzanowa
Lista składników:
-
-
30g
masła extra
-
30 g
mąki niskobiałkowej PKU
-
150 g
ProZero*
-
450 g
bulionu warzywnego
-
2
liście laurowe
-
4
sztuki ziela angielskiego
-
3
ziarna pieprzu
-
1
ziemniak, 100g
-
15g
chrzanu, startego na drobnej tarce
-
10g
koperku ogrodowego, posiekanego
-
-
Do przygotowania zupy, możemy użyć świeży korzeń chrzanu starty na tarce o drobnych oczkach lub chrzan tarty ze słoiczka. Przy zakupie tego drugiego wybieramy taki, w którym zawartość procentowa chrzanu jest najwyższa.
-
*ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Sposób przygotowania:
Masło roztopić, dodać mąkę PKU i wykonać zasmażkę. ProZero wlać do zasmażki. Jak zgęstnieje, dodać bulion warzywny, przyprawy i zagotować. Wrzucić do gotującej się zupy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać chrzan starty na drobnej tarce i zagotować ok. 10 minut. Na koniec doprawić do smaku i dodać posiekany koperek.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
246.9 -
Białko (g)
1.7 -
Fenyloalanina (mg)
91.95