Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Porcje: 2

Lista składników:

    • 30g

      masła extra

    • 30 g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 150 g

      ProZero*

    • 450 g

      bulionu warzywnego

    • 2

      liście laurowe

    • 4

      sztuki ziela angielskiego

    • 3

      ziarna pieprzu

    • 1

      ziemniak, 100g

    • 15g

      chrzanu, startego na drobnej tarce

    • 10g

      koperku ogrodowego, posiekanego

  • Do przygotowania zupy, możemy użyć świeży korzeń chrzanu starty na tarce o drobnych oczkach lub chrzan tarty ze słoiczka. Przy zakupie tego drugiego wybieramy taki, w którym zawartość procentowa chrzanu jest najwyższa.

  • *ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego

Sposób przygotowania:

Masło roztopić, dodać mąkę PKU i wykonać zasmażkę. ProZero wlać do zasmażki. Jak zgęstnieje, dodać bulion warzywny, przyprawy i zagotować. Wrzucić do gotującej się zupy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać chrzan starty na drobnej tarce i zagotować ok. 10 minut. Na koniec doprawić do smaku i dodać posiekany koperek.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    246.9

  • białko

    Białko (g)
    1.7

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    91.95

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.