Zupa dyniowa z salsą mango

Zupa dyniowa z salsą mango

Porcje: 8

Lista składników:

    • 1kg

      dyni

    • 2

      łyżki oliwy extra vergine

    • 1

      łyżka masła lub oliwy

    • 1

      cebula

    • 1

      ząbek czosnku

    • 1

      łyżka startego imbiru

    • 1

      łyżeczka kurkumy w proszku

    • 1g

      ostrej papryki w proszku

    • 700 ml

      bulionu jarzynowego

    • 400 ml

      mleka kokosowego

    • 1

      dojrzałe mango

    • 1

      papryczka peperoni

    • 1

      łyżka soku z limonki

    • 2

      łyżeczki syropu klonowego

    • 1

      łyżeczka oliwy

    • 2

      łyżki posiekanej kolendry

  • 1 łyżka oliwy waży 10 gramów

  • 1 łyżka masła waży 15 gramów

  • Do tej zupy polecamy wykorzystać dynię odmiany muskat, zwana także melonową, którą dość łatwo obrać obieraczką. Można wykorzystać tez każdą inną odmianę.

Sposób przygotowania:

Umyj dynię, następnie pokrój ją na kawałki, łyżką usuń nasiona, a skórkę obierz obieraczką do warzyw. Miąższ pokrój w kostkę.

Do garnka wrzuć pokrojoną cebulę i smaż na oliwie i maśle (ok. 5 minut co chwilę mieszając). Dodaj czosnek, starty imbir oraz dynię, dopraw solą i smaż, co chwilę mieszając. Wsyp kurkumę i ostrą paprykę, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę.

Wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut do miękkości dyni. Zupę zmiksuj na gładkie puree, dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zmiksuj.

Podawaj z salsą mango: mango obierz i pokrój w małą kosteczkę, dodaj drobno posiekaną ostrą papryczkę bez pestek, skrop sokiem z limonki, syropem klonowym i oliwą. Wymieszaj z posiekaną kolendrą i gotowe!

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    191.32

  • białko

    Białko (g)
    2.825

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    133.14

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.