Zupa dyniowa z salsą mango
Lista składników:
-
-
1kg
dyni
-
2
łyżki oliwy extra vergine
-
1
łyżka masła lub oliwy
-
1
cebula
-
1
ząbek czosnku
-
1
łyżka startego imbiru
-
1
łyżeczka kurkumy w proszku
-
1g
ostrej papryki w proszku
-
700 ml
bulionu jarzynowego
-
400 ml
mleka kokosowego
-
1
dojrzałe mango
-
1
papryczka peperoni
-
1
łyżka soku z limonki
-
2
łyżeczki syropu klonowego
-
1
łyżeczka oliwy
-
2
łyżki posiekanej kolendry
-
-
1 łyżka oliwy waży 10 gramów
-
1 łyżka masła waży 15 gramów
-
Do tej zupy polecamy wykorzystać dynię odmiany muskat, zwana także melonową, którą dość łatwo obrać obieraczką. Można wykorzystać tez każdą inną odmianę.
Sposób przygotowania:
Umyj dynię, następnie pokrój ją na kawałki, łyżką usuń nasiona, a skórkę obierz obieraczką do warzyw. Miąższ pokrój w kostkę.
Do garnka wrzuć pokrojoną cebulę i smaż na oliwie i maśle (ok. 5 minut co chwilę mieszając). Dodaj czosnek, starty imbir oraz dynię, dopraw solą i smaż, co chwilę mieszając. Wsyp kurkumę i ostrą paprykę, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę.
Wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut do miękkości dyni. Zupę zmiksuj na gładkie puree, dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zmiksuj.
Podawaj z salsą mango: mango obierz i pokrój w małą kosteczkę, dodaj drobno posiekaną ostrą papryczkę bez pestek, skrop sokiem z limonki, syropem klonowym i oliwą. Wymieszaj z posiekaną kolendrą i gotowe!
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
191.32 -
Białko (g)
2.825 -
Fenyloalanina (mg)
133.14