Zupa krem z całych rzodkiewek
Lista składników:
-
-
2
łyżki oliwy extra virgin
-
2
ząbki czosnku
-
1
cebula, 100g
-
1
pęczek rzodkiewek (korzenie i liście), 160 g
-
3
ziemniaki, 300g
-
1l
zimnej wody
-
2
łyżki soku z cytryny
-
3
łyżki roślinnego jogurtu niskobiałkowego, 50g
-
sól i pieprz do smaku
-
-
1 łyżka oliwy waży 10 gramów
-
Wartość odżywczą potrawy należy traktować orientacyjnie: ze względu na brak informacji na temat liści rzodkiewki w obliczeniach uwzględniono dane dla większej ilości samych rzodkiewek.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy w garnku oliwę a następnie podsmażamy na niej posiekany czosnek i cebulę.
- Cały, dokładnie umyty pęczek rzodkiewki drobno siekamy wraz z liśćmi, następnie dorzucamy do garnka i dusimy przez minutę.
- Kolejno do garnka dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażamy razem kolejną minutę.
- Następnie całość zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut.
- Na koniec dodajemy sok z cytryny, roślinny jogurt niskobiałkowy i miksujemy na gładką masę.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
132.4 -
Białko (g)
2.475 -
Fenyloalanina (mg)
107.6