Zupa krem z całych rzodkiewek

zupa krem z rzodkiewki

Porcje: 4

Lista składników:

    • 2

      łyżki oliwy extra virgin

    • 2

      ząbki czosnku

    • 1

      cebula, 100g

    • 1

      pęczek rzodkiewek (korzenie i liście), 160 g

    • 3

      ziemniaki, 300g

    • 1l

      zimnej wody

    • 2

      łyżki soku z cytryny

    • 3

      łyżki roślinnego jogurtu niskobiałkowego, 50g

    • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka oliwy waży 10 gramów

  • Wartość odżywczą potrawy należy traktować orientacyjnie: ze względu na brak informacji na temat liści rzodkiewki w obliczeniach uwzględniono dane dla większej ilości samych rzodkiewek.

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy w garnku oliwę a następnie podsmażamy na niej posiekany czosnek i cebulę.
  • Cały, dokładnie umyty pęczek rzodkiewki drobno siekamy wraz z liśćmi, następnie dorzucamy do garnka i dusimy przez minutę.
  • Kolejno do garnka dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażamy razem kolejną minutę.
  • Następnie całość zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut.
  • Na koniec dodajemy sok z cytryny, roślinny jogurt niskobiałkowy i miksujemy na gładką masę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    132.4

  • białko

    Białko (g)
    2.475

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    107.6

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.