Zupa krem z dyni

zupa krem z dyni

Porcje: 4

Lista składników:

    • 800g

      dyni

    • 250g

      ziemniaków

    • olej roślinny

    • 1

      cebula

    • 2

      ząbki czosnku

    • 1

      łyżeczka kurkumy

    • 1

      łyżeczka świeżo startego imbiru

    • 1

      pomidor

    • 3/2

      bulionu warzywnego

    • 1

      szklanka mleka roślinnego

  • 1 łyżka oleju waży 10 gramów

  • Do tej zupy polecamy wykorzystać dynię odmiany muskat, zwana także melonową, którą dość łatwo obrać obieraczką. Można wykorzystać tez każdą inną odmianę.

Sposób przygotowania:

Obrać dynię ze skóry i usunąć nasiona. Pokroić w kostkę razem z ziemniakami. W garnku na oleju roślinnym podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, odrobinę soli, kurkumę oraz imbir. Smażyć przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wlać gorący bulion i zagotować całość pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10 minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i usunąć nasiona. Pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksować całość wraz z mlekiem roślinnym w blenderze. Na wierzch można posypać płatkami chili lub natką.

 

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    209.85

  • białko

    Białko (g)
    4.52

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    177.08

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.