Zupa krem z marchewki
Lista składników:
-
-
4
średniej wielkości marchewk
-
2
łyżki oliwy z oliwy
-
1
szklanka bulionu warzywnego
-
1,5
łyżeczki wędzonej papryki w proszku
-
1
łyżeczka curry
-
1
łyżeczka soli i pieprzu
-
-
1 łyżka oliwy waży 10 gramów
-
Porcja zupy w przepisie jest dość duża – może stanowić samodzielny, sycący posiłek.
Sposób przygotowania:
Umyj dokładnie marchewki i ułóż je na papierze do pieczenia, polewając oliwą z oliwek. Piecz około 15 minut w 180 stopniach. Upieczoną marchewkę przełóż do garnuszka i zalej bulionem warzywnym – marchewka musi być całkowicie przykryta. Po zagotowaniu całość zblenduj na gładki krem. Dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj jeszcze około 5-7 minut na małym ogniu.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
169.35 -
Białko (g)
2.65 -
Fenyloalanina (mg)
102