Zupa krem z pora

zupa krem z pora

Porcje: 4

Lista składników:

    • 3

      pory, 420g

    • 1

      cebula, 100g

    • 4

      ziemniaki, 350g

    • 800ml

      bulionu warzywnego

    • 2

      łyżki oliwy

    • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka oliwy waży 10 gramów

  • Zupa świetnie smakuje z grzankami z pieczywa PKU.

Sposób przygotowania:

  • Pory obieramy z zewnętrznych liści, pozostawiamy białą oraz jasnozieloną część, bardzo dokładnie myjemy i kroimy w plasterki
  • Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.
  • Do dużego, szerokiego garnka wlewamy oliwę, dodajemy pory, ziemniaki i cebulę.
  • Podsmażamy na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty, aż warzywa nieco zmiękną.
  • Zwiększamy ogień, następnie wlewamy do garnka bulion i całość zagotowujemy.
  • Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy pokrywką i kontynuujemy gotowanie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    164.67

  • białko

    Białko (g)
    4.72

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    250.57

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.