Zupa krem z pora
Lista składników:
-
-
3
pory, 420g
-
1
cebula, 100g
-
4
ziemniaki, 350g
-
800ml
bulionu warzywnego
-
2
łyżki oliwy
-
sól i pieprz do smaku
-
-
1 łyżka oliwy waży 10 gramów
-
Zupa świetnie smakuje z grzankami z pieczywa PKU.
Sposób przygotowania:
- Pory obieramy z zewnętrznych liści, pozostawiamy białą oraz jasnozieloną część, bardzo dokładnie myjemy i kroimy w plasterki
- Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.
- Do dużego, szerokiego garnka wlewamy oliwę, dodajemy pory, ziemniaki i cebulę.
- Podsmażamy na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty, aż warzywa nieco zmiękną.
- Zwiększamy ogień, następnie wlewamy do garnka bulion i całość zagotowujemy.
- Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy pokrywką i kontynuujemy gotowanie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
164.67 -
Białko (g)
4.72 -
Fenyloalanina (mg)
250.57