Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Porcje: 4

Lista składników:

    • 1

      duża cukinia lub 2 małe, 600g

    • 1

      duży ziemniak, 135g

    • ½

      cebuli, 50g

    • 1

      ząbek czosnku

    • 2

      łyżki masła

    • 1

      łyżka oliwy z oliwek

    • 750 ml

      bulionu warzywnego

    • 1

      łyżka posiekanej mięty + do dekoracji

    • 1

      łyżka mąki niskobiałkowej

    • 3

      łyżki jogurtu kokosowego

    • sól morska i świeżo zmielony, czarny pieprz

  • 1 łyżka masła waży 15 gramów

  • 1 łyżka oliwy waży 10 gramów

Sposób przygotowania:

Cukinię ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać ziemniaki, a następnie cukinię i smażyć przez ok. 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykrywką przez 5 minut. Dodać resztę bulionu i gotować, aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę niskobiałkową wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia. Jogurt wyłożyć do kubka i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy. Wymieszać z zupą, następnie całość zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem i posypać pozostałą miętą.

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    161.1

  • białko

    Białko (g)
    2.97

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    137.22

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.