Zupa z pora i dyni
Lista składników:
-
-
1
szklanka purée z dyni*
-
2
małe pory
-
½
szklanki ProZero
-
1 l
bulionu warzywnego
-
1g
sól i pieprz
-
-
1 łyżka oleju waży 10 gramów
-
*Puree z dyni możemy przygotować z całej dyni. Niewykorzystaną część możesz użyć w innych potrawach lub po przestudzeniu zamrozić.
-
*ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Sposób przygotowania:
Zupy z dyni
Umyte i pokrojone pory wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem, podsmażaj do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj purée z dyni i zalej całość bulionem warzywnym, gotując jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem, dodając ProZero. Na koniec zblenduj wszystko na gładki krem.
Purée z dyni
Dynię przekrój na pół i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz około 1 h. Upieczoną dynię przestudź i za pomocą łyżki wyjmij część z nasionami i wyrzuć (lub ususz nasiona). Następnie wyjmij miąższ, a skórę wyrzucić. Z miąższu odmierz potrzebną ilość, resztę możesz wykorzystać do innych przepisów dyniowych lub też zamrozić.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
116.5 -
Białko (g)
2.925 -
Fenyloalanina (mg)
140