Zupa z pora i dyni

Zupa z pora i dyni

Porcje: 4

Lista składników:

    • 1

      szklanka purée z dyni*

    • 2

      małe pory

    • ½

      szklanki ProZero

    • 1 l

      bulionu warzywnego

    • 1g

      sól i pieprz

  • 1 łyżka oleju waży 10 gramów

  • *Puree z dyni możemy przygotować z całej dyni. Niewykorzystaną część możesz użyć w innych potrawach lub po przestudzeniu zamrozić.

  • *ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.

Sposób przygotowania:

Zupy z dyni

Umyte i pokrojone pory wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem, podsmażaj do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj purée z dyni i zalej całość bulionem warzywnym, gotując jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem, dodając ProZero. Na koniec zblenduj wszystko na gładki krem.

Purée z dyni

Dynię przekrój na pół i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz około 1 h. Upieczoną dynię przestudź i za pomocą łyżki wyjmij część z nasionami i wyrzuć (lub ususz nasiona). Następnie wyjmij miąższ, a skórę wyrzucić. Z miąższu odmierz potrzebną ilość, resztę możesz wykorzystać do innych przepisów dyniowych lub też zamrozić.

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    116.5

  • białko

    Białko (g)
    2.925

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    140

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.