Afrykańskie pączki świderki z konfiturą malinową 

Afrykańskie pączki świderki z konfiturą malinową 

Porcje: 4

Lista składników:

    • 250 g

      malin

    • 100 g

      cukru

    • skórka z pomarańczy

    • 6 g

      drożdży instant

    • 7 g

      babki płesznik

    • 1

      łyżeczka esencji waniliowej

    • 200 ml

      ciepłej wody

    • 240 g

      mąka PKU

    • 40 g

      cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura malinowa

Zagotować zmiksować i przetrzeć przez sito.

Pączki

  1. Rozgrzać frytownicę. 
  2. Do pojemnika wsypać drożdże, babkę płesznik, wodę i esencję waniliową, wymieszać i odstawić na 5 minut.
  3. Dodać miksturę drożdży do mąki PKU, dodać cukier i wyrobić ciasto.
  4. Odstawić na 10 minut.
  5. Podzielić ciasto na 8 części. 
  6. Uformować wałek i zawinąć w warkocz. 
  7. Odstawić na 10 minut. 
  8. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć 3 minut z każdej strony.
  9. Wyciągnąć i odłożyć na ręcznik papierowy. 
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    198.94

  • białko

    Białko (g)
    40.81

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    24.325

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.