Afrykańskie pączki świderki z konfiturą malinową
Lista składników:
-
-
250 g
malin
-
100 g
cukru
-
skórka z pomarańczy
-
6 g
drożdży instant
-
7 g
babki płesznik
-
1
łyżeczka esencji waniliowej
-
200 ml
ciepłej wody
-
240 g
mąka PKU
-
40 g
cukru
-
Sposób przygotowania:
Konfitura malinowa
Zagotować zmiksować i przetrzeć przez sito.
Pączki
- Rozgrzać frytownicę.
- Do pojemnika wsypać drożdże, babkę płesznik, wodę i esencję waniliową, wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Dodać miksturę drożdży do mąki PKU, dodać cukier i wyrobić ciasto.
- Odstawić na 10 minut.
- Podzielić ciasto na 8 części.
- Uformować wałek i zawinąć w warkocz.
- Odstawić na 10 minut.
- Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć 3 minut z każdej strony.
- Wyciągnąć i odłożyć na ręcznik papierowy.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
198.94 -
Białko (g)
40.81 -
Fenyloalanina (mg)
24.325