Afrykańskie pączki świderki z musem malinowym

Afrykańskie pączki świderki z konfiturą malinową 

Porcje: 8

Lista składników:

    • 250 g

      malin

    • 60 g

      cukru

    • 1

      skórka otarta z jednej pomarańczy

    • 6g

      drożdży instant

    • 7g

      łuski babki płesznik, Psyllium Husk

    • 1

      łyżeczka esencji waniliowej

    • 200 ml

      ciepłej wody

    • 240 g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • olej do smażenia

  • *W przeliczeniach wartości odżywczej przyjęto, że w czasie smażenia 1 porcji ciasto wchłania 1 łyżkę oleju rzepakowego (łącznie 8 łyżek).

Sposób przygotowania:

Mus malinowy

  • W garnku zagotowujemy maliny z 2 łyżkami cukru i kilkoma łyżkami wody.
  • Następnie miksujemy je i przecieramy przez

Pączki

  • Rozgrzewamy frytownicę z olejem. 
  • Do średniej miseczki wsypujemy drożdże, łuskę babki płesznik, wodę i esencję waniliową. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
  • Do drugiej, większej miski wsypujemy mąkę PKU, dodajemy pozostały cukier, skórkę otartą z pomarańczy oraz zawartość pierwszej miseczki. Mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto.
  • Odstawiamy na 10 minut.
  • Następnie dzielimy ciasto na 8 części. 
  • Z każdej części formujemy długi wałek, po czym zaginamy w połowie i zaplatamy w warkocz.
  • Odstawiamy na 10 minut. 
  • Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy 3 minuty z każdej strony.
  • Wyciągamy pączki i odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Podajemy z musem malinowym.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    218.5

  • białko

    Białko (g)
    0.83

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    28.47

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.