Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

Porcje: 8

Lista składników:

    • 300 g

      świeżej lub mrożonej żurawiny

    • 300 g

      cukru

    • 1

      duże jabłko, 200 g

    • 2-3

      małe słoiczki z nakrętkami

Sposób przygotowania:

  • Umyte i pozbawione zanieczyszczeń owoce umieszczamy w płaskim garnku, rondlu lub na patelni o grubym dnie i wysokich brzegach.
  • Do owoców dodajemy cukier i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Garnek umieszczamy na średnim ogniu.
  • Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy przez około 40 minut bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
  • Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko i kontynuujemy smażenie przez ok. 30 minut. 
  • Gotową, wrzącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, natychmiast zakręcamy i ustawiamy wieczkiem do dołu na blacie. Zostawiamy w tej pozycji do całkowitego przestudzenia.

Wartości odżywcze całości:

  • kcal

    Energia (kcal)
    1435

  • białko

    Białko (g)
    2.3

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    132

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.