Konfitura z żurawiny

Lista składników:
-
-
300 g
świeżej lub mrożonej żurawiny
-
300 g
cukru
-
1
duże jabłko, 200 g
-
2-3
małe słoiczki z nakrętkami
-
Sposób przygotowania:
- Umyte i pozbawione zanieczyszczeń owoce umieszczamy w płaskim garnku, rondlu lub na patelni o grubym dnie i wysokich brzegach.
- Do owoców dodajemy cukier i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
- Garnek umieszczamy na średnim ogniu.
- Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy przez około 40 minut bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko i kontynuujemy smażenie przez ok. 30 minut.
- Gotową, wrzącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, natychmiast zakręcamy i ustawiamy wieczkiem do dołu na blacie. Zostawiamy w tej pozycji do całkowitego przestudzenia.
Wartości odżywcze całości:
-
Energia (kcal)
1435 -
Białko (g)
2.3 -
Fenyloalanina (mg)
132