Muffiny bananowe
      Lista składników:
- 
                
- 
              
25g
brązowego cukru
 - 
              
½
łyżeczki proszku do pieczenia
 - 
              
130g
mąki niskobiałkowej PKU
 - 
              
3g
zamiennika jaja
 - 
              
60ml
zimnej wody
 - 
              
40ml
ProZero*
 - 
              
1
banan, dojrzały
 - 
              
3
krople olejku waniliowego
 
 - 
              
 
- 
        
*ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 180 stopni C, przygotowujemy 4 foremki na muffiny.
 - Banana i cukier umieszczamy w dużej misce i rozgniatamy dokładnie widelcem.
 - Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
 - W osobnej misce łączymy zamiennik jajka, wodę, ProZero i olejek waniliowy, a następnie płyn wlewamy do miski z pozostałymi składnikami.
 - Całość mieszamy do połączenia składników.
 - Masę przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy przez 15-20 minut.
 
W 1 porcji
- 
      
      Energia (kcal)
142.7 - 
      
      Białko (g)
0.38 - 
      
      Fenyloalanina (mg)
23.67