Muffiny bananowe

MUFFINY BANANOWE

Porcje: 4

Lista składników:

    • 25g

      brązowego cukru

    • ½

      łyżeczki proszku do pieczenia

    • 130g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 3g

      zamiennika jaja

    • 60ml

      zimnej wody

    • 40ml

      ProZero*

    • 1

      banan, dojrzały

    • 3

      krople olejku waniliowego

  • *ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 180 stopni C, przygotowujemy 4 foremki na muffiny.
  • Banana i cukier umieszczamy w dużej misce i rozgniatamy dokładnie widelcem.
  • Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
  • W osobnej misce łączymy zamiennik jajka, wodę, ProZero i olejek waniliowy, a następnie płyn wlewamy do miski z pozostałymi składnikami.
  • Całość mieszamy do połączenia składników.
  • Masę przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy przez 15-20 minut.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    142.7

  • białko

    Białko (g)
    0.38

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    23.67

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.