Muffiny bananowe
Lista składników:
-
-
25g
brązowego cukru
-
½
łyżeczki proszku do pieczenia
-
130g
mąki niskobiałkowej PKU
-
3g
zamiennika jaja
-
60ml
zimnej wody
-
40ml
ProZero*
-
1
banan, dojrzały
-
3
krople olejku waniliowego
-
-
*ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 180 stopni C, przygotowujemy 4 foremki na muffiny.
- Banana i cukier umieszczamy w dużej misce i rozgniatamy dokładnie widelcem.
- Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
- W osobnej misce łączymy zamiennik jajka, wodę, ProZero i olejek waniliowy, a następnie płyn wlewamy do miski z pozostałymi składnikami.
- Całość mieszamy do połączenia składników.
- Masę przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy przez 15-20 minut.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
142.7 -
Białko (g)
0.38 -
Fenyloalanina (mg)
23.67