Racuchy dyniowe

Racuchy dyniowe

Porcje: 6

Lista składników:

    • 250 g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • ½

      łyżeczki proszku do pieczenia

    • 20 g

      zamiennika jaj

    • 80ml

      wody

    • 80ml

      ProZero

    • 200 g

      miąższu dyni

    • ½

      łyżeczki cynamonu

    • 2

      łyżki cukru, 20 g

    • 1

      łyżka miodu, 25 g

    • olej ryżowy do smażenia*

  • * W przeliczeniach wartości odżywczej do usmażenia jednej porcji racuchów przyjęto 1 łyżkę oleju ryżowego (łącznie 6 łyżek).

Sposób przygotowania:

  • Zamiennik jaj mieszamy dokładnie z wodą
  • Do dużej miski wsypujemy mąkę niskobiałkową PKU i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy zawiesinę zamiennika jaj z wodą. Krótko mieszamy.
  • Kolejno dodajemy ProZero, cynamon, cukier, miód i mieszamy do połączenia składników (mogą pozostać niewielkie grudki)
  • Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach dynię. Masę mieszamy.
  • Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Smażymy nieduże racuchy na niewielkiej ilości oleju ryżowego*.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    289.71

  • białko

    Białko (g)
    0.65

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    18.58

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.