Racuchy dyniowe
Lista składników:
-
-
250 g
mąki niskobiałkowej PKU
-
½
łyżeczki proszku do pieczenia
-
20 g
zamiennika jaj
-
80ml
wody
-
80ml
ProZero
-
200 g
miąższu dyni
-
½
łyżeczki cynamonu
-
2
łyżki cukru, 20 g
-
1
łyżka miodu, 25 g
-
olej ryżowy do smażenia*
-
-
* W przeliczeniach wartości odżywczej do usmażenia jednej porcji racuchów przyjęto 1 łyżkę oleju ryżowego (łącznie 6 łyżek).
Sposób przygotowania:
- Zamiennik jaj mieszamy dokładnie z wodą
- Do dużej miski wsypujemy mąkę niskobiałkową PKU i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy zawiesinę zamiennika jaj z wodą. Krótko mieszamy.
- Kolejno dodajemy ProZero, cynamon, cukier, miód i mieszamy do połączenia składników (mogą pozostać niewielkie grudki)
- Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach dynię. Masę mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Smażymy nieduże racuchy na niewielkiej ilości oleju ryżowego*.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
289.71 -
Białko (g)
0.65 -
Fenyloalanina (mg)
18.58