Reniferowe lizaki

Reniferowe lizaki

Porcje: 6

Lista składników:

    • 7

      batoników Vitabite*

    • 12

      żelków owocowych na agarze lub z pektyną***

    • 12

      par cukrowych „oczu” do dekoracji**

    • 6

      kandyzowanych wiśni

    • 6

      patyczków do lizaków

  • *Vitabite to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.

  • ** Cukrowe dekoracje nie zostały uwzględnione w przeliczeniach wartości odżywczej, natomiast jeśli w składzie zawierają cukier i barwniki ich spożycie nie będzie miało wpływu na zawartość białka i fenyloalaniny w przepisie.

  • *** W przepisie użyto żelków z pektyną o zawartości białka 1,2 g/100g.

Sposób przygotowania:

  • W szklanej żaroodpornej misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą (uważając by miska nie dotykała wody) rozpuszczamy batony Vitabite.
  • Nakładamy 1 łyżkę rozpuszczonego Vitabite na papier do pieczenia ułożony na desce do krojenia lub płaskiej tacy. Masę czekoladową kształtujemy w krąg używając spodu łyżki. Powtarzamy czynność 6 razy.
  • Umieszczamy górną część patyczka od lizaka na środku każdego czekoladowego kręgu.
  • Nakładamy kolejną łyżkę Vitabite na okrąg i rozprowadzamy tak, aby „przykryć” patyczek i pierwszą warstwę czekolady.
  • Delikatnie dociskając do miękkiej czekolady doklejamy po dwa kawałki żelków na górę każdego z kręgów tak by wystawały poza krawędzie przypominając rogi renifera.
  • Do każdego okręgu doklejamy jadalne „oczy” i kandyzowaną wiśnię na środek, żeby przypominał nos renifera.
  • Lizaki wstawiamy do lodówki na minimum 5 min.
  • Po wyjęciu z lodówki delikatnie odklejamy od papieru.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    193.63

  • białko

    Białko (g)
    0.3

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    8.2

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.