Torcik z karmelem i czekoladą
Lista składników:
-
Ciasto
-
50g
masło
-
25g
cukier brązow
-
90g
mąki niskobiałkowej PKU
-
1-2
łyżki wody
-
-
Karmel
-
100g
jasny cukier brązowy
-
100g
masło
-
100ml
mleko ProZero*
-
-
Polewa
-
5
szt. batony Vitabite pokrojone*
-
50g
masło
-
-
*ProZero i Vitabite to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 °C z termoobiegiem
- Przygotowujemy ciasto: do miski wrzucamy masło i brązowy cukier a następnie rozcieramy je w palcach do powstania grudek.
- Dodajemy mąkę niskobiałkową PKU oraz łyżkę zimnej wody i całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. W razie potrzeby dodajemy drugą łyżkę zimnej wody.
- Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy o średnicy ok. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę z surowym ciastem wstawiamy do zamrażarki na 10 minut a następnie pieczemy na złoty kolor przez ok 15 min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
- Aby przygotować karmel masło i cukier rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu uważając by cukier się nie przypalił.
- Kiedy masło i cukier będą płynne dodajemy ProZero i doprowadzamy do wrzenia.
- Karmel gotujemy przez ok 25 minut aż masa zgęstnieje, a następnie studzimy przez kwadrans co jakiś czas mieszając.
- Przestudzony karmel wylewamy na upieczony i również przestudzony spód ciasta. Wstawiamy do lodówki.
- Przygotowujemy polewę: w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą (uważając by miska nie dotykała wody) rozpuszczamy Vitabite i masło stale mieszając. Kiedy masa będzie jednolita, miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej.
- Polewę czekoladową wylewamy na warstwę karmelową schłodzonego ciasta i ponownie wstawiamy do lodówki.
- Przed podaniem dekorujemy ciasto ulubionymi owocami.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
245.25 -
Białko (g)
0.17 -
Fenyloalanina (mg)
8.7