Torcik z karmelem i czekoladą

torcik z karmelem i czekoladą pku przepis

Porcje: 12

Lista składników:

  • Ciasto

    • 50g

      masło

    • 25g

      cukier brązow

    • 90g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 1-2

      łyżki wody

  • Karmel

    • 100g

      jasny cukier brązowy

    • 100g

      masło

    • 100ml

      mleko ProZero*

  • Polewa

    • 5

      szt. batony Vitabite pokrojone*

    • 50g

      masło

  • *ProZero i Vitabite to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 °C z termoobiegiem
  • Przygotowujemy ciasto: do miski wrzucamy masło i brązowy cukier a następnie rozcieramy je w palcach do powstania grudek.
  • Dodajemy mąkę niskobiałkową PKU oraz łyżkę zimnej wody i całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. W razie potrzeby dodajemy drugą łyżkę zimnej wody.
  • Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy o średnicy ok. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę z surowym ciastem wstawiamy do zamrażarki na 10 minut a następnie pieczemy na złoty kolor przez ok 15 min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
  • Aby przygotować karmel masło i cukier rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu uważając by cukier się nie przypalił.
  • Kiedy masło i cukier będą płynne dodajemy ProZero i doprowadzamy do wrzenia.
  • Karmel gotujemy przez ok 25 minut aż masa zgęstnieje, a następnie studzimy przez kwadrans co jakiś czas mieszając.
  • Przestudzony karmel wylewamy na upieczony i również przestudzony spód ciasta. Wstawiamy do lodówki.
  • Przygotowujemy polewę: w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą (uważając by miska nie dotykała wody) rozpuszczamy Vitabite i masło stale mieszając. Kiedy masa będzie jednolita, miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej.
  • Polewę czekoladową wylewamy na warstwę karmelową schłodzonego ciasta i ponownie wstawiamy do lodówki.
  • Przed podaniem dekorujemy ciasto ulubionymi owocami.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    245.25

  • białko

    Białko (g)
    0.17

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    8.7

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.