Sałatka warzywna z majonezem z kalafiora

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Majonez z kalafiora
Kalafior obieramy z liści i myjemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w wodzie z dodatkiem czarnej soli. Po odlaniu i ostudzeniu blendujemy go wraz z olejem, musztardą, solą kuchenną, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Sałatka warzywna (około 6 porcji)
Marchew natartą olejem zawinąć w folię i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C do momentu, aż będzie miękka. Ziemniaki po ugotowaniu obrać i pokroić w kostkę. Resztę warzyw obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić wszystkie warzywa do miski dodać majonez i posiekany szczypiorek. Wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać z grzanką niskobiałkową PKU lub innym ulubionym dodatkiem.
Czas przygotowania: około 35 minut.
Wartość odżywcze
Sałatka warzywna z majonezem z kalafiora:
Energia (kcal) na 100g - 200,1kcal
Białko (g) na 100g - 2,3g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 93mg
Sałatka warzywna:
Energia (kcal) na 100g - 40,3kcal
Białko (g) na 100g - 1,4g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 64mg
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)