Sałatka warzywna z majonezem z kalafiora

sałatka warzywna

Porcje: 6

Lista składników:

Sposób przygotowania:

Majonez z kalafiora

Kalafior obieramy z liści i myjemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w wodzie z dodatkiem czarnej soli. Po odlaniu i ostudzeniu blendujemy go wraz z olejem, musztardą, solą  kuchenną, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

 

Sałatka warzywna (około 6 porcji)

Marchew natartą olejem zawinąć w folię i upiec w piekarniku nagrzanym  do 180°C do momentu, aż będzie miękka. Ziemniaki po ugotowaniu obrać i pokroić w kostkę. Resztę warzyw obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić wszystkie warzywa do miski dodać majonez i posiekany szczypiorek. Wymieszać i doprawić do smaku.

Podawać z grzanką niskobiałkową PKU lub innym ulubionym dodatkiem.

Czas przygotowania: około 35 minut.

 

Wartość odżywcze

Sałatka warzywna z majonezem z kalafiora:

Energia (kcal) na 100g - 200,1kcal

Białko (g) na 100g - 2,3g

Fenyloalanina (mg) na 100g - 93mg

 

Sałatka warzywna:

Energia (kcal) na 100g - 40,3kcal

Białko (g) na 100g - 1,4g

Fenyloalanina (mg) na 100g - 64mg

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.