Sałatka warzywna z majonezem z kalafiora

sałatka warzywna

Porcje: 6

Lista składników:

  • Majonez

    • 250g

      kalafiora

    • 35g

      musztardy Sarepskiej

    • 64g

      oleju rzepakowego

    • sól czarna

    • sól kuchenna i pieprz czarny mielony – wg uznania

    • 2g

      soku z cytryny

  • Sałatka

    • 100g

      marchwi

    • 50g

      cukinii

    • 50g

      buraków

    • 30g

      cebuli

    • 10g

      chrzanu

    • 50g

      jabłek

    • 20g

      pora

    • 40g

      rzodkiewki

    • 60g

      ziemniaków – średnio gotowanych w mundurkach

    • 10g

      szczypiorku

    • sól i pieprz czarny – wg uznania

Sposób przygotowania:

Majonez z kalafiora

Kalafior obieramy z liści i myjemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w wodzie z dodatkiem czarnej soli. Po odlaniu i ostudzeniu blendujemy go wraz z olejem, musztardą, solą  kuchenną, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

 

Sałatka warzywna (około 6 porcji)

Marchew natartą olejem zawinąć w folię i upiec w piekarniku nagrzanym  do 180°C do momentu, aż będzie miękka. Ziemniaki po ugotowaniu obrać i pokroić w kostkę. Resztę warzyw obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić wszystkie warzywa do miski dodać majonez i posiekany szczypiorek. Wymieszać i doprawić do smaku.

Podawać z grzanką niskobiałkową PKU lub innym ulubionym dodatkiem.

Czas przygotowania: około 35 minut.

Na 100g
  • kcal

    Energia (kcal)
    200.1

  • białko

    Białko (g)
    2.3

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    93

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.