Sałatka ziemniaczana z jabłkiem

Lista składników:
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę z czubatą łyżeczką soli. Ziemniaki wyszorować – nie obierać i nie kroić. Następnie włożyć do wrzątku i w zależności od wielkości gotować przez około 15 – 25 minut czyli do momentu, kiedy będą al dente.
- Ugotowane ziemniaki odcedzić i przełożyć na dużą tacę albo deskę do krojenia, delikatnie pokroić na ćwiartki i pozostawić do wystygnięcia.
- W międzyczasie jabłko pokroić w kostkę i skropić octem lub cytryną. Szczypior posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Kiedy ziemniaki będą wystudzone przełożyć je do dużej miski, dodać jabłko, cebulkę, szczypior oraz sos i wszystko delikatnie wymieszać. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!
Wartość odżywcza
Energia (kcal) na 100g - 92kcal
Białko (g) na 100g - 1,4g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 65,2mg
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)