Sałatka ziemniaczana z jabłkiem

sałatka ziemniaczana z jabłkiem

Porcje: 5

Lista składników:

    • 500g

      ziemniaków, najlepiej małych

    • 1

      kwaśne jabłko

    • 1

      łyżka octu lub soku z cytryny

    • ½

      cebuli

    • 1

      mały pęczek szczypiorku

    • sól i świeżo mielony czarny pieprz

  • Sos

    • 2

      łyżki syropu klonowego

    • 2

      łyżki

    • 1

      łyżka octu

Sposób przygotowania:

W garnku zagotować wodę z czubatą łyżeczką soli. Ziemniaki wyszorować – nie obierać i nie kroić. Następnie włożyć do wrzątku i w zależności od wielkości gotować przez około 15 – 25 minut czyli do momentu, kiedy będą al dente.

  1. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przełożyć na dużą tacę albo deskę do krojenia, delikatnie pokroić na ćwiartki i pozostawić do wystygnięcia.
  2. W międzyczasie jabłko pokroić w kostkę i skropić octem lub cytryną. Szczypior posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Kiedy ziemniaki będą wystudzone przełożyć je do dużej miski, dodać jabłko, cebulkę, szczypior oraz sos i wszystko delikatnie wymieszać. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Smacznego!

Na 100g
  • kcal

    Energia (kcal)
    92

  • białko

    Białko (g)
    1.4

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    65.2

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.