Sałatka ziemniaczana z jabłkiem
Lista składników:
-
-
500g
ziemniaków, najlepiej małych
-
1
kwaśne jabłko
-
1
łyżka octu lub soku z cytryny
-
½
cebuli
-
1
mały pęczek szczypiorku
-
sól i świeżo mielony czarny pieprz
-
-
Sos
-
2
łyżki syropu klonowego
-
2
łyżki
-
1
łyżka octu
-
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę z czubatą łyżeczką soli. Ziemniaki wyszorować – nie obierać i nie kroić. Następnie włożyć do wrzątku i w zależności od wielkości gotować przez około 15 – 25 minut czyli do momentu, kiedy będą al dente.
- Ugotowane ziemniaki odcedzić i przełożyć na dużą tacę albo deskę do krojenia, delikatnie pokroić na ćwiartki i pozostawić do wystygnięcia.
- W międzyczasie jabłko pokroić w kostkę i skropić octem lub cytryną. Szczypior posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Kiedy ziemniaki będą wystudzone przełożyć je do dużej miski, dodać jabłko, cebulkę, szczypior oraz sos i wszystko delikatnie wymieszać. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!
Na 100g
-
Energia (kcal)
92 -
Białko (g)
1.4 -
Fenyloalanina (mg)
65.2