Świąteczne krokiety
![Świąteczne krokiety](/sites/site.prod.vitapku.pl/files/2023-07/swiateczne-krokiety.jpg)
Lista składników:
-
-
80g
mąki niskobiałkowej PKU
-
5g
soli
-
3g
ziół prowansalskich
-
5g
masła extra 82% tłuszczu
-
200g
ProZero
-
15g
koncentratu pomidorowego 30%
-
15g
leju rzepakowego tłoczonego na zimno
-
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zioła i wymieszać. Dodać ProZero, roztopione masło, koncentrat i wymieszać na gładką masę, aby nie było grudek.
- Rozgrzać patelnię teflonową, dodać odrobinę oleju i wlać ciasto (rozlewać równomiernie po całej patelni). Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron.
- Po wystudzeniu zwinąć w nie kapustę i zanurzyć w kleju z mąki i wody. Obtoczyć w bułce tartej PKU i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.
Wartość odżywcza
Energia (kcal) na 100g - 182,5 kcal
Białko (g) na 100g - 0,4 g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 13 mg
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
589.5 -
Białko (g)
1.3 -
Fenyloalanina (mg)
42