Kremowy por

Lista składników:
-
-
½
cebuli, 50 g
-
3
łyżki masła, 45 g
-
4
pory, 560 g
-
500 ml
bulionu warzywnego*
-
2
łyżki mąki niskobiałkowej PKU Glutenex, 24 g
-
3
łyżki jogurtu” wegańskiego na bazie kokosa, 75 g
-
¼
łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 g
-
Sól, pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
Obraną cebulę rozdrabniamy blenderem razem z masłem, po czym przekładamy do sporego rondelka i dusimy przez 4 minuty na małym ogniu.
Pory nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy pomiędzy liśćmi i kroimy w półtalarki o grubości 1 centymetra, a następnie przekładamy do rondla z podduszoną cebulą.
Do rondla wlewamy letni bulion i jego zawartość gotujemy przez ok. 12 minut.
Następnie dodajemy wegański „jogurt” i po powierzchni rozsypujemy mąkę niskobiałkową. Całość energicznie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut.
Na koniec przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
*Do przygotowania zupy-krem wykorzystano bulion warzywny zawierający 0,2 g białka i 10 mg Phe w 100 ml.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
71.3 -
Białko (g)
1.9 -
Fenyloalanina (mg)
109.6