Kremowy por

Kremowy por

Porcje: 8

Lista składników:

    • ½

      cebuli, 50 g

    • 3

      łyżki masła, 45 g

    • 4

      pory, 560 g

    • 500 ml

      bulionu warzywnego*

    • 2

      łyżki mąki niskobiałkowej PKU Glutenex, 24 g

    • 3

      łyżki jogurtu” wegańskiego na bazie kokosa, 75 g

    • ¼

      łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 g

    • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Obraną cebulę rozdrabniamy blenderem razem z masłem, po czym przekładamy do sporego rondelka i dusimy przez 4 minuty na małym ogniu.

Pory nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy pomiędzy liśćmi i kroimy w półtalarki o grubości 1 centymetra, a następnie przekładamy do rondla z podduszoną cebulą.

Do rondla wlewamy letni bulion i jego zawartość gotujemy przez ok. 12 minut.

Następnie dodajemy wegański „jogurt” i po powierzchni rozsypujemy mąkę niskobiałkową. Całość energicznie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut.

Na koniec przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

 

*Do przygotowania zupy-krem wykorzystano bulion warzywny zawierający 0,2 g białka i 10 mg Phe w 100 ml.

W 1 porcji

  • kcal

    Energia (kcal)
    71.3

  • białko

    Białko (g)
    1.9

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    109.6

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.