Mini wieża ziemniaczana
- Data publikacji: 13.08.2020
- 5 min
Składniki na 2 porcje
- 90 g ziemniaków,
- 40 g pieczarek,
- 20 g cebuli,
- 10 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 10 g sera n/białkowy PKU ,,Violife”,
- sól, pieprz czarny mielony.
Wykonanie
- Ziemniaki obrać, pokroić na połówki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie pokroić je w plastry.
- Pieczarki z cebulą podsmażyć na oleju, przyprawić.
- Na blaszce ułożyć papier do pieczenia. Układać wieżę: ziemniak, pieczarka, ser, ziemniak, pieczarka, ser itd. Wysokość zależy od stabilności wieży i Waszego pomysłu.
- Całość zapiekać w piekarniku 190 ° C przez 5 minut.
Danie idealne jako główne obiadowe smakuje wyśmienicie z sałatką ze świeżych sezonowych warzyw. Smacznego!
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Ziemniaki |
|
|
|
|
Pieczarki |
|
|||
Cebula |
|
|||
Olej rzepakowy |
|
|||
Ser PKU |
|
|||
Sól* |
|
|||
Pieprz* | ||||
Suma |
|