Mini wieża ziemniaczana

piramida ziemniaczana
  • Data publikacji: 13.08.2020
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 2 porcje

  • 90 g ziemniaków,
  • 40 g pieczarek,
  • 20 g cebuli,
  • 10 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 10 g sera n/białkowy PKU ,,Violife”,
  • sól, pieprz czarny mielony.

Wykonanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić na połówki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie pokroić je w plastry.
  2. Pieczarki z cebulą podsmażyć na oleju, przyprawić.
  3. Na blaszce ułożyć papier do pieczenia. Układać wieżę: ziemniak, pieczarka, ser, ziemniak, pieczarka, ser itd. Wysokość zależy od stabilności wieży i Waszego pomysłu.
  4. Całość zapiekać w piekarniku 190 ° C przez 5 minut. 

Danie idealne jako główne obiadowe smakuje wyśmienicie z sałatką ze świeżych sezonowych warzyw. Smacznego!

Wartość odżywcza

*do smaku
Mini wieża ziemniaczana
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Ziemniaki
90
121,5
2,1
77,8
Pieczarki
40
Cebula
20
Olej rzepakowy
10
Ser PKU
10
Sól*
 
Pieprz*  
Suma
170

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.